Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антиромски настроения в Германия заради бутналият жена в берлинското метро "българин"

Случаят с ритната жена в берлинското метро разпалва настроения срещу ромите, пише германският вестник "Велт". Изданието публикува материал, посветен на случая и на реакциите, които той е предизвикал в България и на медийното му отразяване в страната ни.

В статията се отбелязва, че в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на замесения в случая български гражданин Светослав Стойков, което според материала е следствие на дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите.
Според вестника тези нагласи са характерни за страните от бившия Източен блок, където според "Велт" има неофициална дискриминация на ромите. Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Вестник "Тагесшпигел" отбелязва, че засега няма данни дали българският гражданин и жертвата, която по произход е от Украйна, са се познавали, нито дали случилото се има някаква предистория.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" излиза с коментарен материал по темата със заглавието "Това засяга всички". В него се акцентира върху ролята на видеонаблюдението, като се призовава то да се използва по-активно при криминални разследвания. Вестникът приканва германското общество да не губи доверие в правораздавателните органи, защото около случая в берлинското метро са се появили симптоми, че то е подкопано, например с обявяването от частни лица на награда за залавянето на извършителя.

novini.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!