Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отмъщение на Радан в комичните напъни да се състави кабинет в рамките на този парламент

Ново, голямо препятствие изникна пред комичните напъни да се състави кабинет в рамките на този парламент. 
 
Оказа се, че правителството на Реформаторския блок виси на подписа от Радан Кънев. Лидерът на ДСБ, който преди година обяви, че е опозиция на кабинета „Борисов“ 2, де факто и де юре все още е съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. В качеството му на такъв подписът на Кънев трябва да фигурира под всички документи на коалицията редом до парафа на колегата му Найден Зеленогорски.
 
След преговорите за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок днес стана ясно, че ГЕРБ ще гласува със „за“ в пленарна зала. Нещо повече – от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов стана ясно, че са готови вече да дадат и свои кадри за министри в бъдещия кабинет, но няма те да посочват премиера. Той ще бъде номиниран от Реформаторския блок. По предварителна информация на Епицентър.бг това най-вероятно ще е Румен Христов, зам.председател на СДС.
 
За да издигнат министър-председател обаче, документите до президента Росен Плевнелиев и Народното събрание трябва да бъдат подписани и от Радан Кънев, който обаче категорично е против съставянето на кабинет в този парламент и затова отказва да парафира състав на правителство и кандидат за премиер.
 
Поведението на Кънев е предизвикало пореден зрелищен скандал в Реформаторския блок, при който депутати от „Движение България на гражданите“ открито са поискали той да бъде отстранен окончателно от съпредседателския пост. Тъй като лидерът на ДСБ отказвал на напусне сам, е било предложено да бъде снет от поста в негово отсъствие. За това обаче не стигнали гласове.  

Решенията в парламентарната група на Реформаторския блок се вземат с две трети депутатите, което означава, че то е валидно, ако е  подкрепено от 15 от общо 23-ата народни представители.

Към 15 часа едва 13 избраници били склони да подкрепят изгонването на Раден Кънев.Така към този момент, въпреки всички напъни, правителство на РБ все още не може да бъде родено.

ДСБ: Бъдещото правителство на Борисов, Кунева и Лукарски е трикаджийско

Всяка договорка за “трикаджийско”правителство между Кунева, Лукарски, Бойко Борисов, националисти и всякакви „златни пръсти“ като Волен Сидеров ни отдалечава от целта за Нова българска република, в която всеки да има свободата да успява, парите да остават при хората, които са ги изработили, а законът да важи за всички. Това се посочва в резолюция, приета на Изпълнителния съвет на ДСБ в неделя.

Ако такава сделка бъде направена, народните представители от ДСБ ще съгласуват с колегите си от Гражданския съвет възможността заедно да напуснат Парламентарната група на РБ, позицията на ДСБ

Депутатите на ДСБ обаче не напускат, а с присъствието си всъщност блокират възможността да бъде  реализиран нов кабинет.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!