Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пореден скандал! Митов пробутвал Кристалина Георгиева за шеф на ПРООН?

Председателят на БСП Корнелия Нинова и министърът на външните работи в оставка Даниел Митов влязоха в задочен, но остър спор заради твърденията на БСП, че управляващитесе опитват тайно от българското общество да пробутат кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

На 9 декември 2016 година външно министерство е изпратило екстрена телеграма със следното съдържание: Министерство на външните работи взе решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. Моля, да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутиереш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имаме въпроси към г-н Митов и правителството на Бойко Борисов - кой, кога е взел решение за такава кандидатура на България. Защо е станало скрито от българското общество и от парламента“, посочи тя.

„Продължават задкулисните договорки в ущърб на интереса на България“, заяви Корнелия Нинова. Тя уточни, че от БСП питат вярна ли е информацията, която се разпространява из международни източници, че отново става въпрос за Кристалина Георгиева, която трябва да заеме поста ръководител на ПРООН.

„Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес“, коментира лидерът на БСП.

„Затова ли РБ бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ, да съставят правителство, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики“, каза още Корнелия Нинова.

Отговорът на Митов не закъсня.

Няма постъпила българска кандидатура в секретариата на ООН, заяви на брифинг в парламента министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.

„Аз не мога да разбера откъде и по какъв начин те четат някаква грама и твърдят, че имало постъпило писмо в ООН за номинация. Такова писмо, постъпило в секретариата на ООН няма”, посочи Митов и заяви, че твърденията на БСП са част от започналата им предизборна кампания.

„Ако има нещо, което българската публика трябва да знае, ще го кажа. Не БСП да се обясняват и да чете грами на МВнР, както дяволът чете Евангелието. Казахме го ясно, няма представена такава кандидатура. Кристалина Георгиева няма абсолютно нищо общо. Тя става изпълнителен директор на Световната Банка”, заяви още министър Митов.

„Не сме искали среща. Иска се среща тогава, когато постъпи в секретариата. Как да ми даде среща, като аз не съм я поискал”, заяви Митов.

„Това, че БСП са се добрали до някакъв текст, те не знаят дори как да го интерпретират. Те не знаят какво да направят с този текст”, коментира още той.

Може и да има намерение на правителството да номинира някого на висока позиция, но то още не е приело форма, нито пък е влязло в секретариата на ООН, каза още Митов.

„Ако имаме намерение да номинираме някого, ще разберете, ще информираме българската публика”, заяви Митов. Във връзка с приемането на мандата от страната на Реформаторския блок и евентуалната възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, Митов коментира: „Изобщо не съм информиран Реформаторският блок да е стигнал в момента до каквото и да било развитие по темата за съставяне на правителство”. На въпрос би ли участвал в него, Митов заяви: „Зависи от разговорите”.  

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!