Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фонд Земеделие с незаконен шеф, връщаме милиарди на ЕС и фирмаджии

На 29 декември ще се навърши точно една година, в която Румен Порожанов незаконно управлява Държавен фонд Земеделие, през който минават най-големите разплащания в държавата. България рискува 5,6 млрд. лв. по агро фондовете от ЕС, защото всички решения, взети през това време са нищожни. И всичко заради тотално безхаберие. От какво е породен казусът?

На 29 декември 2015 г. управителният съвет на ДФЗ подписва възстановяване на предишното ръководство, което е неправомерно уволнено, както е постановил съдът. Със същото решение това ръководство е освободено. Само че няма последваща процедура за избор на Румен Порожанов от ГЕРБ или Атидже Алиева – Вели от ДПС/ДОСТ за шеф и заместник-шеф. Така реално фондът няма законно ръководство цяла година. И всичко, подписвано от незаконно заемащите постовете няма никаква правна сила.

Напомняме, че преди дни правителството в оставка даде предсрочно 600 млн. лв. субсидия на зърнарите – 100-те големи агропроизводители. Незаконни стават и всички други плащания с европейски средства по ресорните програми – ПРСР, ЕФРСР, ЕФГЗ. Всички бенефициенти, които са „сключили“ договори 2016 год. – всъщност нямат валидни контракти, а всички отказани пък ще паднат в съда и българският данъкоплатец ще трябва да плати за тях, както и всички които са взели кредити си остават за тяхна сметка, а всички назначения, уволнения и решения въобще са незаконни. Отделно, европейските средства, които се оказват неправомерно усвоени, ще трябва да се връщат в Брюксел.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!