Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полк. Иван Бояджиев: Не трябва да се изключва версията за тероризъм при взрива в Хитрино

- В сутрешния блок на радио „Фокус“ продължаваме по водещата тема – трагедията в Хитрино. Продължава работата на екипите там. Предстои днес и най-сложната, най-тежка, рискова част от дейностите по обезопасяване на района. Преди секунди на брифинг вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че остават ограничителните мерки днес в Хитрино. Тя предупреди, че могат да се наложат и още по-строги мерки. Колко опасна и рискова е наистина ситуацията в Хитрино и как реагираха властите в извънредната ситуация? По темата ще разговаряме в следващите минути с експерта по сигурност и взривни вещества полковник Иван Бояджиев. Как Вие оценявате мащабите на трагедията в Хитрино и колко опасна, рискова наистина продължава да бъде ситуацията и към момента с това източване на цистерните, с това обезопасяване, което продължава?
- Ние разглеждаме тази трагедия страшна за България. Скоро не е имало такава, а пък и аз не мога да си спомня по-тежко и по-страшно в два аспекта – единият е самата трагедия, а другият е действията на властите в този момент. Тази трагедия е много тежка, много жестока, не се е случвала в България, с много последствия, много убити, много ранени и с дълги последствия от цялата тази история с цистерните, тъй като тепърва ще се установяват щетите, загубите. Тепърва какво ще се прави, къде е насложен този газ в разни дупки, ями? Сега трябва да се вдигнат и цистерните с румънските кранове, които всеки момент ще дойдат, но трагедията е страшна. Сега тепърва трябва да се установят какви са причините за тази трагедия. Много са предпоставките, много са версиите, но всяка от тях трябва да се разгледа подробно.

- От къде всъщност произлиза конкретният риск в момента - от самото вещество, от самото положение на цистерните, от възможното обгазяване?
- Най-големият проблем е от възможното обгазяване на по-близките райони, а пък за хората, които са до самите цистерни и ги обезвреждат и източват, рискът е 100-процентов. Нещо страшно е. Все едно си представете една бомба, която е заложена и цъка и всеки един момент може да гръмне, само че тук е много по-огромен и много по-голям мащаб. Освен това цистерните така са паднали на тази си страна, че отдолу остават всички тези механизми, които са за обработката на газта, която се източва, отеква в специални халета в крайната точка. Освен това самият достъп до цистерните е много труден, както се вижда, и работата е адски трескава. Тук не виждам да имат някакви специални легла хората, ние не сме готови все пак за такива работи, въпреки желанието да бъде всичко наред, но аз се надявам, просто вярвам, че всичко ще бъде добре и изпълнено. След това ще започва вторият етап - обработката на самата природна даденост в района за успокояване на хората и затова как ще живеят те в бъдеще и какво ще правят в бъдеще.

- Хората от Хитрино разбираемо искат да се върнат по домовете си, да съберат свои вещи, но трябва ли според Вас на този етап категорично да остане евакуацията, да останат ограничителните мерки? Вие казахте, че все още има „бомба, която цъка там“.
- Да. Всички мерки трябва да останат. Според мен и да се засилят още малко, няма никакъв прецедент в това. Хората от селото и от по-близките села , пък и другите хора, които са при тях и в тяхното положение, все пак трябва да запазят спокойствие, да оставят всичко на специалистите да си свършат своята работа за тяхното обезопасяване, за да могат да живеят спокойно в бъдеще. Всяко приближаване сега до тази цъкаща бомба е опасно. Те не само че могат да пострадат, но и ако вървят наоколо и не внимават, не изпълняват това, което им се казва, пречат и за самото по-бързо възстановяване на ситуацията в самата обстановка.

- Тепърва предстои да бъдат разкрити причините за инцидента, продължава разследването, така че внимателно коментираме точно тази тема, за да не спекулираме, но няма как да не коментираме основната спрягана версия - превишената скорост. Трябва ли да се съмняваме и в техническа грешка, в неизправност на стрелките? Как виждате Вие причините за инцидента?
- Наистина в такъв момент трябва да се съмняваме във всичко, докато не се провери и не се уточни какво е положението. Ако не се съмняваме, няма да свършим работа. Специалистите, които са там на място, които продължават да работят, трябва да си свършат много добре своята задача и тогава вече да се уверят хората какво е положението. Разбира се тук версиите са много и едната от тях, основната е голямата скорост. Като гледам как са разхвърляни вагоните, това се получава наистина при внезапно спиране по някакъв начин. Как така се е обърнал този вагон, с каква скорост са влетели в това положение на прелеза? Имало е някакъв вагон, празен, който не е бил добре с движението, с ходовата част, но въпреди всичко са го пуснали. Друго, което ми направи впечатление, това е един огромен влак, композиран с около 40 вагона, това е прекалено много за превозването на такива опасни товари по един релсов път, който е 100-годишен. Когато всички други версии бъдат разгледани и уточнени, трябва да се има предвид и все пак една външна намеса. Това е тежка ситуация. В такъв случай е много неприятно може би, но не бива да се изключва и тази версия - една външна намеса. Много прилича на такова нещо, както се взривяват влакови композиции открай време и по филмите даже.

- За тероризъм ли намеквате?
- Не намеквам, аз направо го казвам. Вие го уточнихте.

- Полковник Бояджиев, нещо да уточним. Самата комбинация на товара пропан-бутан и пропилен опасна ли е? Това ли е всъщност най-безопасният от опасните товари изобщо?

- Учудвам се, че толкова много цистерни са влизали в тази композиция. Освен това тук ще проверят следователите какво е продължението. Има и една международна европейска конвенция за превозване на такива опасни товари и взривни вещества. Има един чл.45, който определя тези работи - колко вагона трябва да бъдат, колко вагона празни трябва да има между тях, тъй като при такава композиция се отделят двата вида товари поне с три до шест вагона празни, че ако стане някоя беля, както в случая, да не се отрази на цялата композиция, да не гръмне цялата композиция. И тук вече се получава нещо много интересно, което слушам от снощи – във вагона е имало някоя дупка, която като се обърнал той, изтекла газ, обгазил се и става бомбата. Каква е тази дупка? Тук трябва да се уточни от какво се е получила тази дупка в цистерната, за да изтече оттам цялата тази газ и да стане този взрив. Много неща са неизвестни и те ще бъдат уточнени.

- А нужно ли е да има искра, била то от спирачките или от електрическата мрежа или самата пробойна, ако е имало такава разбира се в цистерната, е достатъчна за взрива?
- От самата пробойна е достатъчно да изтече определено количество газ, който да се запали от някаква искра. Трябва да се уточни откъде е дошла тази искра. Тя сама не може да се запали. Това е все едно вкъщи газовият котлон, ако сте изпуснали бутилката, може да Ви отрови понеже няма мирис, няма газ, цели се ниско долу по пода, по земята, но ако не драснете клечка или не влезете с цигара, няма да стане взрив и няма да се запали.

- Полковник Бояджиев, колко време според Вас ще отнеме до пълното обезопасяване на района? Десет дни спомена премиерът Борисов, а може ли да са повече?
- Хората, които са там, са под страшно напрежение. Те едва ли усещат какво има опасно за състоянието им и колко е страшно за тях, защото работят. Аз искрено съжалявам, че вече не съм в състояние да бъда там, но това е страшен героизъм за тези хора, които проявяват в момента. Ние трябва да бъдем не само благодарни на тях, трябва да им помагаме и да внимаваме каквото кажат да изпълняваме, защото при един такъв взрив на такива вещества всичко се помита, все едно че остава голо поле, овъглено и може да тръгне и повече даже. Десет дни според мен са малко. Две седмици, няма начин по-малко от две седмици да се брои за пълното обезопасяване на местността. След като се изчисти терена, трябва да влязат пък вече Специалните служби, които се занимават с откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства, които пък трябва да проверят основно целия терен дали пък няма някаква наистина външна намеса, но това е вече в последния момент. Така, че някъде виждам около две седмици от началото на операцията и хората трябва да бъдат спокойни, трябва да запазят спокойствие. Няма друг начин до този момент. Гражданско общество трябва да се появява в България, трябва да бъде внимателно, да не се допуснат ексцесии. Знам, че на хората им е притеснено за добитъка, за къщите, но трябва да изчакат.

- Каква е Вашата оценка тогава като цяло за реакцията на властите - навременна, адекватна ли беше тя и какво трябва да се случи оттук нататък, какви трябва да бъдат изводите и по отношение контрола, превоза на опасни товари?
- Да, това е нещо, което е втората част на тази трагедия. В момента реагира много адекватно. Аз даже съм изненадан, че беше създадена такава добра организация и премиерът беше там, Бойко Борисов и комисар Николов, и новоизбраният президент беше даже там, и ръководството на МВР и всички тези пожарникари, полицаи, лекарите и Здравната служба. Всичко беше на място и действаха напълно адекватно на ситуацията. Аз даже се изненадах, че може да се създаде такава добра организация в България за толкова кратко време. Да се надяваме, че така ще бъде и за в бъдеще.

Албена Иванова, Агенция "Фокус" 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!