Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подиграват се с хората в Хитрино с по 352 лв.

Държавата се подиграва с няма и 800 жители на Хитрино, на които ще бъдат предоставени по 352 лв. на калпак – дори не и минималната работна заплата. Кабинетът няма да даде средства за възстановяване на домовете им, които бяха отнесени при страшния взрив в събота, което общо щеше да струва около милион – колкото само 1 от двете нови супер лимузини, които същото правителство купува за НСО. Също като пострадалите от земетресението в Перник и наводнението в мизия през първия кабинет на ГЕРБ, и този път хората с години ще живеят в палатки и фургони.

Парите ще се разходват по следния начин според думите на премиера в оставка Борисов: „Общо 10 млн. лева ще се дадат. На две места по 5 млн. лева. Още днес 5 млн. ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът с Общинския съвет да имат готови пари с първата възможност да започнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 млн. лева отиват в Министерството на труда и социалната политика, защото кметът по закон няма право да прави много от дейностите, които се налагат. Това трябва да стане през министерството - за лекарства, храна и лечение”.

В Хитрино остава в сила обявеното бедствено положение. То ще бъде в сила до приключването на операцията по обезвреждане на цистерните. Опасността от обгазяване в района е все още голяма, потвърди репортер на Радио Шумен от мястото. При това по думите на вътрешния министър Бъчварова: „Рискът от нов взрив не е спаднал, затова и ограничителните мерки остават в сила. На близките населени места се препоръчва да пият бутилирана вода”. Не става дума за хора, както четете, а за места??? В този смисъл идва и коментарът й, че жертвите не били 8, а 7, сякаш това намалява болката на цялата нация.

Шефът на пожарната гл.комисар Николай Николов посочи, че днес ще дойдат още помпи, компресори и кранове, включително от Румъния. На този фон пък министър -председателят в оставка Бойко Борисов е получил предложение за помощ за справяне с последиците от взрива в Хитрино от три държави. Той благодарил на своите колеги от Република Турция, Унгария и Държавата Израел, но уверил, че България сама ще се справи с щетите, информираха от пресслужбата на кабинета.

Повече от 48 часа след престъплението, отнело човешки животи и нанесло огромни материални щети, саморазследващата се НКЖИ не даде каквито и да било данни за причините, довели до нелепия инцидент. Както е известно, ако едно следствие не изясни всичко в рамките на 2 денонощия, вероятността да се стигне до разплитане на вината клони към 0.

Това става въпреки европейските разпоредби и многомилионна глоба, наложена на България за възлагане на тези разследвания на независим орган. Очевидната цел е прикриване на следите, заради огромните олигархични интереси в системата, която се поддържа в този вид от властта.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!