Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Ди Велт" ни попари: Германия вече ще връща бежанци в България

Сирийските бежанци в Германия може да бъдат депортирани обратно в България, ако са влезли през нея в ЕС, съобщават местните медии след първото подобно съдебно решение.

Сирийските бежанци в Германия може да бъдат депортирани обратно в България, ако са влезли през нея в ЕС, съобщават местните медии след първото подобно съдебно решение. Условието е чуждестранните граждани да са здрави и работоспособни. 

Онлайн изданието на в.„Велт” и местната медия Ве Де Ер посочват, че става дума за случай, гледан от Административния съд в Дюселдорф. Според решението на магистратите 40-годишният сириец и 30-годишната му съпруга може да бъдат върнати в България, където те са получили убежище след бягството си от родната страна през октомври 2014 г. 

Местните казват, че много рядко сред мигрантите има сирийци, като по-често са от Афганистан, Пакистан, дори Индия и Непал. Двамата заминали за Германия през януари 2015 г., като поискали бежански статут. Било им отказано, тъй като вече имали такова, дадено у нас. 

Според немските съдии, в България двамата не са застрашени от нечовешко отношение, тъй като бежанците имат достъп до социалната система. Ве Де Ер отбелязва, че и според магистратите „е трудно да се намери място за живеене и работа в България”, но все пак това не би трябвало да е проблем за здрави и работоспособни хора.

Съдебното решение може да се обжалва на по-горна инстанция.

Източник: "Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!