Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илияна Йотова: Кабинетът на Борисов е приел с пари от ЕК да построим ТРИ НОВИ бежански лагера - Бъчварова: това откровено е една много голяма лъжа „кризисни площадки” са

Парите, които Европа отпуска за България, не са 160 милиона, а само 106 и 18,9 от тях трябва да са за мигрантски центрове на територията на страната

Евродепутатът и избран вече вицепрезидент Илияна Йотова хвърли бомба в ефира на БиТиВи. В студиото пред Антон Хекимян тя извади документ от Еврокомисията,  който доказва колко пари ни отпуска Европа и за какво точно.
 
Правителството е поело ангажимент да изгради три нови бежански центъра от отворен тип. Тази договорка е част от споразумението с Европейската комисия (ЕК) за отпускането на пари за охрана на южната ни граница и тази по море. Това обяви избраната за вицепрезидент Илияна Йотова.
 
Оказва се, че онези 160 милиона, които Борисов поиска за охрана на границата, не са толкова, а са само 106!

От тях около 89 милиона ще отидат за нова техника, а 18.9 милиона за строежа на ТРИ НОВИ ОТВОРЕНИ БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪРА на територията на страната.

"Европейската комисия отпуска на страната ни 106 милиона, а не 160. Информацията е неточна. ЕК пое ангажимент за 106 милиона, от които близо 80 милиона ще бъдат дадени за техника, а 18,9 милиона за нови бежански центрове от отворен тип. Ние сме поели задължението да построим три нови кризисни центрове. Казвам го, защото това е факт и нося доказателството, което е подписано още на 30 ноември". Така новият вицепрезидент хвърли бомба в национален ефир и показа документа черно на бяло.

"Този документ е публичен. Ако смятате, че е съмнително, той има номер и е на сайта на европейския парламент", обясни тя.

Йотова  уточни пред bTV, че в качеството си на евродепутат е задала въпрос в Европарламента и от отговора става ясно, че страната ни няма да получи исканите от премиера Бойко Борисов 160 млн. евро по тази програма.

"Сумата е 101 млн. евро, като има и 10% съфинансиране от страна на България. Освен това ще трябва да изградим три нови бежански центъра от отворен тип. Това най-вероятно ще стане при управлението на следващото правителство", каза още Йотова.

18.9 млн. евро от договорените пари ще отидат за строежа на лагерите. Все още не е ясно къде ще се намират те.

Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни. Според Илияна Йотова „във всеки момент може да се повтори Харманли" и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Тя допълни, че в медиите са се появили информации, че докато Консултативният съвет за национална сигурност е заседавал формално, в резиденции и в дома на премиера са се провеждали паралелни срещи с цел търсене на изход от политическата криза. Тя определи това като „задкулисие" и „договорки", срещу които хората са гласували на 13 ноември. Според Йотова нов кабинет в настоящия парламент ще бъде „агония".

Йотова добави, че БСП със сигурност ще върне мандата за съставяне на кабинет, когато го получи от държавния глава Росен Плевнелиев. Тя заяви, че всеки опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент е обречен на агония. Тя разкритикува президента за бавната му реакция по време на правителствената криза.

"Плевнелиев направи всичко възможно така да разтегли нещата с едни безсмислени консултации, защото не е готов да направи служебен кабинет. От всичко случило се единственото положително е, че се прие бюджетът за следващата година", добави Йотова. /epicenter.bg/

Бъчварова: това откровено е една много голяма голяма „кризисни площадки” са

"На нито един етап с ЕК ние не сме договаряли изграждането на нови приемателни центрове – центрове в смисъла на възможност за приемане на повече бежанци. България няма да изгражда нови бежански центрове, а три „кризисни площадки”. Те ще бъдат в близост до границата ни с Турция. Чрез подобни площадки ще могат да се предотвратяват ситуации като случилата се в Харманли. Също така ще бъдем подготвени, ако се наложи в страната да влязат повече мигранти, каза Бъчварова. Твърдението, че българското правителство се договаря с Комисията зад гърба на българските граждани, откровено е една много голяма лъжа. Това е опасна лъжа", заяви Бъчварова. /blitz.bg/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!