Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Либерали и ислямисти тържествуват: Цяла Европа си отдъхна, спасихме се от десния популизъм!

Пбедителят в президентските избори в Австрия Александер ван дер Белен заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата над евроскептичния му съперник Норбет Хофер, предаде ДПА. 

„Борих се за Европейския съюз от самото начало“, каза Ван дер Белен в първите си коментари след обявяването на прогнозните резултати. Бившият лидер на Зелената партия призна, че не е бил напълно уверен в победата си.

Надявах се на положителен резултат. Бях изненадан обаче от преднината, отбеляза той, цитиран от Пик.

Хофер, който вече призна поражението си, ясно посочи, че няма да се откаже от политиката и отново ще се кандидатира за президент след шест години. 

„Никога няма да подведа избирателите си“, зарече се кандидатът на крайнодясната Партия на свободата. 

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел приветства победата на Ван дер Белен, пише БТА.

Цяла Европа си отдъхна, заяви той в Twitter. По думите му резултатите от изборите в Австрия са „ясна победа на разума над десния популизъм“.

Александер ван дер Белен води с 51,68 процента от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата, информира ТАСС. На пресконференция в двореца Хофбург той изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като „своя президент“.

Той призна, че досега не е мислил за подготовката на встъпването си в длъжност, тъй като е бил концентриран изцяло върху изборите.

72-годишният политик е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като „дете на имигранти“ в алпийската провинция Тирол. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика. През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години – до 2008 година.

Австрийският канцлер Кристиан Керн поздрави Ван дер Белен за победата и изрази увереност, че Австрия ще има президент, който отлично ще я представлява на национално и международно ниво, информира АП.

Председателят на Европейския парламент Марин Шулц определи резултата от изборите като поражение за „антиевропейския, ретрограден популизъм“. Той поздрави новоизбрания президент за това, че е спечелил „с ясно проевропейско послание и кампания“.

Поздравления отправи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

bgjournal.info 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!