Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов самосвали правителството на ГЕРБ от власт и влезе в спирала от грешки

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец НОЕМВРИ


Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

- Румен Радев стана държавен глава с внушителна подкрепа 
- Борисов се самосвали от власт, част от министрите му с обвинения за злоупотреби 
- Корнелия Нинова изведе БСП до първа победа 
- Ново разделение на нацията -„за“ и „против“ мажоритарния вот 
- Шоуто на Слави Трифонов като политически цензор, който отрича държавата

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ 

- Ноември наистина се оказа ключов за развитието на България и на света. Резултатите от президентските избори у нас и в САЩ разкриват желанието за нов модел на управление. Имиджово либерализмът претърпя сериозно поражение.

- Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп свари неподготвен българския политически елит. Голяма част от политиците ни се изказаха негативно за него и заложиха на Хилари Клинтън. Самата Цачева изрази предпочитанията си за Клинтън по време на кампанията.

- България гласува за президент, а се оказа без правителство. Обвързването на резултатите от президентските избори с предсрочни парламентарни бе груба грешка от страна на Борисов, която ще има последици както за партията, така и за държавата. Борисов самосвали правителството на ГЕРБ от власт и влезе в спирала от грешки

- Един от основните въпроси, които стоят в държавата е защо правителството не затваря границата. За това настояват всички експерти от сектор „Сигурност“, правителствата на 6 страни членки на ЕС. Общественото мнение е категорично, като дори Българската православна църква зае за първи път позиция.

- Румен Радев беше избран за президент с внушителен резултат. Той вече олицетворява нов тип лидер, който ще се налага в българската политика като отрицание и на Плевнелиев, и на Борисов.

- Решението на новоизбрания президент Румен Радев да не участва в работата на КСНС може да се оцени като правилно. С това той се разграничи от едно проблемно статукво, което не може да произведе решения и алтернативи, а само по себе си се превръща в проблем. В досегашната си работа КСНС е доказал, че не е функционален. Настоящият президент омаловажава всяка кризисна ситуация в държавата и я превръща в задълбочаващ се проблем. Особено валидно е това за сектор „Сигурност“.

- Атмосферата в страната след изборите започна чувствително да се променя. Загубата на ГЕРБ разруши мита, че партията е непобедима. Това ще има огромно психологическо значение. ГЕРБ не е това, което беше. Загуби предимството, което винаги е имала на изборния старт – внушението, че ще спечели.

- Срещу правителството в оставка се сипят удари от всички посоки. Срещу ГЕРБ се обърна дори лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който доскоро бе плътно до премира, включително и за широко неодобрявани решения като смяната на българската кандидатура за ООН.

- Главна прокуратура започна проверки срещу министрите в оставка Николай Ненчев - за ремонта на двигателите на МиГ-29 и Петър Москов - за турските ваксини. И двамата вече са с повдигнати обвинения за нанесени вреди на държавата.

- Този състав на Народното събрание няма легитимност и потенциал да състави работещо правителство, но демонстрира самочувствие и желание да променя изборното законодателство по посока на мажоритарност, което ще доведе до радикална промяна на ситуацията в държавата. Етническото противопоставяне с тежки последствия за териториалната цялост на държавата и мира в страната е гарантирано поне по две направления.

- Опитите на Борисов да си върне инициативата засега не се увенчават с особен успех. Той има все по-малко съюзници. Поведението му от последната година да гори мостове с потенциални партньори и съмишленици, дори по национално значими теми, дава негативни резултати. ГЕРБ и Борисов са все по-сами на политическата сцена.

- Единственият партньор на ГЕРБ в момента се оказа Слави Трифонов – шоуменът, който години наред гради образа си на водач на онеправданите върху силната критика срещу Борисов и окарикатуряване на личния му образ. С безкритичната си подкрепа за абсолютното мажоритарно гласуване ГЕРБ се обърна към потенциалния проект на Слави Трифонов. Това поставя тандемът Борисов - Трифонов в крайно неблагоприятна светлина от гледна точка на европейските ценности, тъй като шоуменът съзнателно и последователно руши държавността. Борисов трябва да си дава сметка за последиците от този съюз

- Водещият на шоуто и сценаристите се превръщат в някакъв вид политическа секта, която напълно отрича всякакви други мнения.Това е чист анархизъм. В рамките на предаването се рушат авторитетите на всички (политици, експерти, обществени фигури с доказани способности и независимо мнение), които изразяват някакво различно отношение към референдума.

- В обществото са начертани нови разделителни линии – против или за мажоритарното гласуване; за или против радикална съдебна реформа; за или против свикване на ВНС. 

- Вотът за президент показа, че обществото иска промяна. Въпросът е кой как ще разтълкува промяната. Смятаме, че тя задължително включва ефективно разделение на властите, силни и самостоятелни институции, промяна на политическия елит, промяна в отношенията „елит-граждани“.

- Статуквото на прехода е сериозно разклатено. Прогнозата ни е, че това е само началото.

- Политическите партии спешно трябва да се обърнат към дневния ред на обществото. Най-често споменаваните думи в социалните мрежи след вота са: „промяна”, „корупция”, „дефицит на справедливост”, „мафия”. Това са световни тенденции в обществените отношения и България няма как да остане встрани от тези процеси. Досегашните отношения на партиите с техните избиратели, построени на традиционната агитация по места по време на избори, няма да дават желаните резултати. Избирателят вече не иска да бъде ухажван – той иска да види реални резултати са себе си, за семейството си от политиката, която му се предлага.

Това поставя партиите пред необходимостта от коренна промяна на тяхното функциониране.

- Патриотите се очертават като новия балансьор в българската политика на мястото на ДПС.

- Ако патриотите евентуално получат мандат и направят опит за създаване на някакво правителство, рискуват да ги последва съдбата на реформаторите.

- ДПС участваше в президентските избори, за да отчете електоралното си състояние. Видя, че се ударът на ДОСТ не е дал пораженията, за които се предполагаше.

- ДОСТ се позиционира окончателно като про-Ердогановата партия у нас и това ще определя нейното бъдеще.

- ИСА отчита, че категоричността на Румен Радев по ключови за държавата въпроси дава пример за лидерска позиция в момент, когато партийни водачи флиртуват с вота на хората. 

- Радикално ново, вече институционализирано, послание е следното: „България е лоялен пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството.” С това е зададен нов жалон за развитие на българската външна политика. Страната поема към курса на държавите от Европейския съюз, които подкрепят диалога с Москва и са „за” отпадане на санкциите. 

- С оттеглянето на Бокова и замяната ѝ с Георгиева в последния момент Борисов наруши глобални договорки и интереси на международни играчи. Международната му експертиза се оказа изключително слаба, дипломатическата подготовка – също, а информацията, която получава, подвеждаща и невярна. 

- Две години кабинета упорито отказва да затвори българо-турската граница без мотиви и обяснения. Настоявания за това има от поне 5 страни членки на Европейския съюз, които декларират вече повече от година готовност да изпратят военни части и финансови средства за охрана на границата. 

- На фона на случващото се в България Вишградската група проведе среща във Варшава. Създаде се Център за управление на кризи от Министерствата на вътрешните работи на групата. 

- Наблюденията на ИСА върху социалните мрежи водят до извода, че контролът върху мейнстрийм медиите вече не води до пряк контрол на общественото мнение. 

АНАЛИЗЪТ е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, приложение: проф. Кръстьо Петков

ПЪЛНИЯТ ВАРИАНТ е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за СОЦИАЛНОТО НЕДОВОЛСТВО И ПЛЕБИСЦИТНАТА ДЕМОКРАЦИЯ 

Съдържание на ноемврийския нализ 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ 

II. БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И 
НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ 
ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ВОТ ПРЕОБЪРНА ДНЕВНИЯ РЕД В ДЪРЖАВАТА 
ПЪРВИ ТУР И ПЪРВА ИЗБОРНА ЗАГУБА НА ГЕРБ 
КАМПАНИЯТА МЕЖДУ ДВАТА ТУРА 
РЕЗУЛТАТЪТ НА БАЛОТАЖА – НАД 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗБРАХА НОВ ТИП ЛИДЕР, БОРИСОВ НАКАЗА ВСИЧКИ С ОСТАВКАТА СИ 
РЕФЕРЕНДУМЪТ СЕ ОБРЪЩА СРЕЩУ СЕБЕ СИ 
РИСКОВЕТЕ ОТ МАЖОРИТАРНОТО ГЛАСУВАНЕ – СЕПАРАТИЗЪМ, КУПЕН ВОТ, КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛИТА 
ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО – НЕПОИСКАНА, НО ПРИЕТА 
КАК ЩЕ СЕ РАЗВИЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ 

III. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 
НОВИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ 

ГЕРБ НЕ НАЛАГА ВЕЧЕ ДНЕВНИЯ РЕД 
БСП ПО ПЪТЯ КЪМ МОДЕРНА ЛЯВА ПАРТИЯ 
ДПС ЗАПАЗВА ВЛИЯНИЕ 
ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ С НОВО САМОЧУВСТВИЕ 
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ 
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК-2 ИЛИ НОВИЯТ ДЕСЕН ПРОЕКТ 
ПЪРВИТЕ ИЗЯВИ НА НОВОИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ 
ХАРЛМАНЛИ КАТО ТЕСТ ЗА ДЪРЖАВНОСТТА И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ГРЕШКИ 
ПРОКУРАТУРАТА ВЛЕЗЕ ВЪВ ФОКУСА НА ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ 
СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ КАТО БАРОМЕТЪР ЗА НАСТРОЕНИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ 
ПРОВАЛЪТ В ООН 

IV. ИЗБИРАНЕТО НА ТРЪМП - СЛЕДСТВИЯ, ОТРАЖЕНИЯ, ОЧАКВАНИЯ 

ПРИЛОЖЕНИЕ 
СОЦИАЛНОТО НЕДОВОЛСТВО И ПЛЕБИСЦИТНАТА ДЕМОКРАЦИЯ 
ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ 

За контакти и абонамент - 0876 700 643 - Таня Джоева

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!