Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калоян Методиев: Защо Борисов не затваря границата? Защо превръща държавата в гето за мигранти?

- Има ли живот, г-н Методиев, в този парламент, както казва президентът Плавнелиев?

- Само задгробен! Парламентът е много насипен, много некомпетентни хора има в него, много неясен като политики и профил, затова се ползва и с незавидното обществено доверие от порядъка на едноцифрено число. Животът, който може да се вдъхне вече в институцията, ще е на базата на безпринципни политики, насилие над обстоятелствата, размити роли. След президентските избори България не е същата. Коренно са променени обществените настроения, а повечето представители на политическия елит все още не разбират това. Искат да карат както досега. Не може да стане! Светът се променя, а с него и ние. Повечето български политици се държат след вота така неадекватно, както европейските след Брекзит.

- Как ви се струва конфигурацията - “правителство на ПФ, подкрепено от ГЕРБ” с мотива за спасението на държавата днес?

- Като картина от острова на Робинзон Крузо, когато канибалите хванаха Петкан и го въртяха на шиш, за да го пекат. ГЕРБ ще си връща на патриотите, а няма да ги подкрепят реално. Разликата е, че огънят няма да е бавен, защото политическата динамика се ускори. Патриотите ще се озоват в ролята на реформаторите – разбити, очернени и с тлъста политическа сметка в джоба. А и въобще не съм убеден, че Плевнелиев ще им връчи третия мандат.

Доколкото следя сигналите от ГЕРБ, там има две коренно различни мнения. Едните искат чист вариант с отиване на избори, без излишни еквилибристики, докато други се гърчат в измислянето на формули за оставане в или около властта. Томислав Дончев звучи най-смислено и устойчиво от цялата им формация.

- А правителство на РБ, подкрепено от ГЕРБ?

- Тази формула задава повече въпроси, отколкото отговори. Как ще стане такова правителство като резултатът на реформаторите на вота ги прати на последните места сред парламентарните формации? Повечето им министри са провалени и компрометирани. Групата им реално не съществува повече от година. Дори кандидатът им за президент Трайчо Трайков ги напусна.

- По време на КСНС Корнелия Нинова е отхвърлила възможността за кабинет БСП-ГЕРБ, заставайки на опозиционни позиции. Правилен ли е този ход точно в този момент?

- Много правилен. Шансът на Корнелия Нинова е да се разграничи от формулата „власт на всяка цена и с всички средства“. После идва ред на обновлението в БСП, разтварянето на ветрилото, заявката за власт с модерни и нови лица и накрая румънският сценарий, за да догоним останалите 27 държави в Европейския съюз, от които много драматично изостанахме. Ако иска да продължи дългосрочно, това ѝ е алгоритъмът.

- Борисов е отправил критики към ген. Радев за неучастието му в заседанието на КСНС. Трябваше ли новоизбраният президент да присъства на това заседание?

- Не! С отсъствието си от КСНС Румен Радев направи видим контрастта си със статуквото и се позиционира за изчистено начало на своя мандат. Посланието му бе категорично и ясно: Аз съм бъдещето – те са миналото! Когато заеме поста на държавен глава, Радев реално ще носи отговорност и ще покаже какво може. Ако сега се докосне до тази политическа неразбория, ще влезе в ролята на параван за много политически формации и лица, които искат да оцеляват, а не се развиват в политиката. Радев трябва да бяга от съприкосновение с този изчерпан парламент, за да не започне да пропилява доверието, което получи, а това е най-ценният му ресурс. Колкото до Борисов, той просто търси група за споделена отговорност в която да се скрие. Такава няма.

- Бойко Ноев призова армията да бъде изведена на границата. Никой не от властта реагира, а Бъчварова ни уверява как ще се ускори изграждането на оградата, която пък мигрантите много лесно преодоляват. Дали пък сами не си каним мигрантите у нас?

- Правителството две години нарочно не затваря границата и приема, настанява и издържа хиляди хора от Азия и Африка. Въпросът, който трябва да им се задава денонощно, е: Защо? Оградата е само елемент от охраната, а не цялостното решение. По протежението ѝ трябва да има военни, които да действат превантивно и да нямат контакт с мигранти и трафиканти, за да не се корумпират. Сърби и унгарци от август затвориха сръбско-българската граници и ни върнаха 15 000 души! И това без един метър ограда. Защо Борисов отказа помощта на австрийци и вишеградци за границата и ни остави безпомощни между Меркел и Ердоган? Защо неправителствените и правозащитни организации с външно финансиране са толерирани от правителството, въпреки че общественото мнение и Православната ни църква са категорично на обратното мнение? Защо държат контингент в Афганистан, а афганистанците вдигат бунтове в България? Има нещо, което не знаем, но ще се разбере и тогава някой ще трябва да понесе тежка отговорност.

- Меркел заяви, че Европа няма план Б, ако Ердоган отвори лагерите и пусне. Това не е ли капитулация?

- Не. Тя от години говори едно, прави друго, жонглира зад кадър, както се видя при интригите около избора за генерален секретар на ООН и при избора на Тръмп. Меркел не може да удовлетвори исканията на Ердоган, но не може да позволи и нова криза в ЕС. Тя иска четвърти мандат и се бори за него до изборите през есента на 2017 година. В случая използва България, за да си реши вътрешните проблеми и да не стават мигрантите основна тема в тамошната кампания. „Алтернатива за Германия“ ще я разкъса, ако продължи да вика и прибира още хора.

Искам дебело да подчертая, че потокът от мигранти не е спирал, а се пропуска дозирано. Единственото решение за нея и еврономенклатурата беше печелене на време и създаване на буферна зона между Европа и режима в Турция. По естествен път тази буферна зона се обособи на територията на България и Гърция, които вече са запечатани от всички страни от сърби, унгарци и румънци. От гледна точка на Меркел това е спасителна зона за бъдещето на европейския проект. Жертваш малкото, за да спасиш голямото. От наша гледна точка се превръщаме в геополитически резерват.

- Шоуто на Слави се опитва да играе политически, но все повече издиша по отношение на компетентността си за мажоритарния вот. А партиите не смеят да му се противопоставят открито от страх шоуменът да не ги оплюе в предаването си. Докога ще е тази криеница?

- Няма да продължи много дълго, защото сценаристите на Слави издишат в движение. Политика не може да се води само с мантрата: „Ти срещу волята на народа ли си?“ Тръпки ме побиват, като го чувам това постоянно през последните седмици. И то се набива всяка вечер от тв екрана. И аз се смятам за част от тоя народ, подкрепил съм референдума, гласувал съм, но не ми харесва да ме размахват и да спекулират с гласа ми по този начин. Предполагам, че и други са се озовали в същото положение.

Наблюдаваме якобинщина без политическия елемент, а само с някаква медийна гилотина, която се е развъртяла спрямо всеки, дръзнал да противоречи. Мина се границата. Не се усещат накъде тласкат страната, а БТВ се превърна в инструмент за заплахи и странна политика. Освен това, чисто прагматично, мажоритарната система в този ѝ вид ще превърне България в Босна. Ще получим букет от етническо противопоставяне, еманципация на махали с концентрирано население, анклави, сепаратизъм и в крайна сметка загуба на човешки животи и територии в следващите десетина година. Темата трябва да се обсъжда отново като спре истерията, фанатизма и тази липса на некомпетентност, която виждаме. Колкото до политиците ни, повечето от тях се оказаха с много слаб ангел. В момента тяхната роля се изпълнява от политолози, социолози, журналисти... Местата в държавата се объркаха.

/Б.ред. Интервюто е взето час, преди ГЕРБ да обяви "последното" си решение, взето в отсъствието на Борисов  - да не подкрепя правителство нито на ПФ, нито на РБ/

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!