Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов: Страшното ще стане, ако Ердоган пусне мигрантите в Европа

„Проблемът с бежанците у нас се преекспонира, те са добър бизнес за много хора по веригата – от границата ни до самите населени места, където са настанени.“ Такова мнение изрази социологът юрист професор Иво Христов.

„Този проблем ще ни се стори оперета в сравнение с това, което ще се случи, ако турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си да пусне повече мигранти в Европа“, посочи още проф. Христов пред „Дарик“.

По думите му отношението на българските институции към проблема е твърде несериозно.

„Лайтмотивът на оперетата „Бежанци“ в България се изразява в следното: Ние не можем и не желаем да ги спрем, хубаво е да спечелим от тази работа, буквално финансови дивиденти, и не буквално – политически дивиденти, и ако можем да ги разкараме на Запад, за да му мислят там“, обобщи професорът.

 „Ако трябва да бъдем честни, засега Турция ни пощадява в тази игра на котка и мишка между Турция и ЕС, т.е. между Турция и Германия. Но ако Ердоган реши да вдигне ставката, тогава ще видите за какво става дума. Тъй като в едно разпаднало се общество, каквото е българското, 50 000 от тези скакалци, ако тръгнат да минават през страната, това означава разпад на структурите в буквалния и физическия смисъл на думата“, поясни още проф. Христов. 

ГЛАСОВЕ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!