Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция не е съгласна с днешните си граници. Ако Ердоган има намерение да възстанови територии, той трябва да превзема и български земи

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров

Eлена Банкова

България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори Лозанския договор. Това коментира в интервю за Дарик историкът проф. Божидар Димитров (по повод изказване на Ердоган по-рано днес)*.  „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията „Бештепе“, цитиран от международните информационни агенции.

*(Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор – Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на конференция за новата концепция за сигурността. В речта си той подчерта, че Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах. Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята. Ердоган специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв. км. „И това стана в Лозана, под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“. Винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“, посочи още Ердоган и заяви, че Турция ще оспори договора. „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, заяви турският президент. Лозанският договор е подписан на 24 юли 1923 между Англия, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Югославия, от една страна, и кемалистка Турция, от друга. До подписването му се стига след война между Гърция и Турция. Договорът урежда границите и териториите на Гърция и Турция. Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него. В договора е записано: От Черно море до Егейско море е поставена границата на Турция, като с България тя е от устието на река Резвая, до река Марица.)

По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв.км. „С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи – Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран“, коментира пред Дарик проф. Димитров.

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал. „Ако той предявява претенции към български територии, които са населени с етнически турци, то тези територии нямат пряка териториална връзка с Турция. Турско население има в Североизточна България – Търговище, Разград, Варна, Силистра, Русе и в Кърджалийски окръг. Ако той иска тези територии да ги присъедини към Република Турция, то задължително, за да има връзка с тях териториално, би трябвало да превземе и български области, в които няма турско население“, заяви още той. „Но аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция“, поясни професорът. 

dariknews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!