Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правят евроармия без нас. България ще бъде буферна зона за бежанци от сега и занапред

В Страсбург започнаха финалните обсъждания по създаването на единна европейска армия.

Както бе любезен да ни информира унгарският премиер Орбан след визитата си у нас, тя не предвижда включването на България, която според стратезите на войската на ЕС ще бъде буферна зона за бежанци от сега и занапред.

В зоната на действие и охрана на евроармията ще попадат единствено и само страните от Шенген.

Единственото изключение ще бъде направено за Великобритания, тъй като от нея се очакват 420 милиона паунда годишно или 1 милиард лева за финансирането на въоръжените сили на Европа. Политиците на Стария континент ги наричат още „Военен Шенген”.

Ускоряването на проекта, който се обсъжда с години, но досега нямаше конкретни стъпки за задействането му, се наложи покрай анонсираните и преди, и след избирането за президент на Доналд Тръмп негови намерения значително да ограничи американските средства за НАТО, които сега покриват 70% от бюджета на тази организация.

Цялостната концепция на новия щатски държавен глава е за преориентиране на външната му политика от Атлантика към Пасифика, тъй като той смята за основен потенциален противник на САЩ не Русия, а Китай.

Решението от вчера е ЕС да предвиди средства в размер на около 100 милиона евро за подготовка на армията си още в бюджета за 2017 г. А от следващата да има организирана войска и да събира определени вноски от държавите – членки за нея. 

ЕС най-вероятно ще си назначи и нов комисар. Освен единен външен министър – в ролята е италианката Федерика Могерини, Съюзът ще има и единен ръководител на отбраната, пише британският Дейли Експрес.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!