Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В НАТО на нокти заради Тръмп: Алианса се разпада

НАТО може да остане без работа заради Тръмп

НАТО се тресе след изборите в Америка.

За новия президент на САЩ Доналд Тръмп Алианса определено не е първа точка от дневния му ред. Той вече даде да се разбере, че за него НАТО не е обща защита на държавите, които искат да защитят западните ценности, а опция за малка група държави, които не са в състояние сами да се защитят и които трябва да отделят повече средства за своята защита.

За Алианса оттеглянето на САЩ от НАТО би означавало край.

Най-лошият сценарий е подробно представен в таен документ от кабинета на генералния секретар на НАТО, предава „Шпигел“, като журналистите напомнят, че Тръмп многократно е критикува общността , а това може да разстрои баланса в Европа.

„Всичко беше перфектно планирано. Изграждането на нова сграда на щаба на организацията в близост до летището в Брюксел ще струва милиард евро и би трябвало да бъде открита на следващата среща на върха през 2017 г.“, се казва в текста. Сега, тези пари няма да се използват за нея, а за други цели.

Генералният секретар на Алианса планирал топло посрещане за новия президент на САЩ Хилари Клинтън и дори и в официалните документи са били използвани лични местоимения в женски род, разкрива германският вестник. Въпреки това, САЩ няма да има жена за президент и вместо Хилъри, в Брюксел ще пристигне Доналд Тръмп, който в своята кампания многократно критикува НАТО, т.е., не е сигурно дори, дали ще дойде.

Поради страх от това, срещата е отложена за няколко седмици след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, защото заседание без президента на най-мощната страна в Алианса би било лош знак.

„В момента организаторите разглеждат дата за през лятото, с надеждата, че Тръмп да разбере, че НАТО се нуждае от Вашингтон“, предава „Шпигел“.

В общността се опасяват и за това как САЩ ще се отнесе към Алианса, така че се разглеждат и ситуации, в които американците биха напуснали общността, въпреки че шансове това да се случи почти не съществуват.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!