Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Едуард Сноудън отново избухна: „Не се страхувайте от правителствата... на избраните длъжностни лица може и трябва да се има възможно най-малко доверие“

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън предупреди, че правителства използват политика на страха, за да прокарат повече закони за следене на гражданите. „Тероризмът се превърна в нещо като законодателна магическа пръчица“, каза той по интернет връзка в Осло от Русия, където в момента живее. Сноудън даде примери с скорошните събития в Турция, където бяха извършени масови арести, както и с приемането на ограничаващи човешките права закони за следене в страни от Великобритания до Китай, Русия и САЩ.

„Не се страхувайте, имайте готовност“, заяви към публиката в Осло Сноудън и отбеляза, че предстои тежка работа.

Според него най-ефикасният отговор на широкообхватни репресивни мерки е да се приемат непоклатими конституционни права, които не зависят от страстите на настоящия политически елит.

По думите му президентското управление на Барак Обама в САЩ е показало, че на избраните длъжностни лица може и трябва да се има възможно най-малко доверие, защото предизборните обещания не са надеждни.

Едуард Сноудън все още е издирван от правителството на САЩ по обвинения в шпионаж за разкриването на програмите за събиране на информация от телефони и интернет на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

През март тази година Сноудън получи наградата „Осиецки“ на норвежкия ПЕН център за изключителни усилия в защита на свободата на словото.

Миналия месец норвежкият ПЕН център отложи за юни планираната за вчера церемония по награждаването му в обстановка на юридически усилия да се издействат гаранции, че той няма да бъде екстрадиран в САЩ, ако посети Норвегия.

Източник: БТА 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!