Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия забрани ГМО със Закон

Германия одобри закон,
забраняващ ГМО
културите

Германският кабинет одобри проект на закон за забрана на отглеждането на култури от генетично модифицирани организми (ГМО), съобщи Ройтерс.

Германия обяви през септември 2015, че ще забрани отглеждането на ГМО култури съгласно новите правила на Европейския съюз, които позволяват на държавите-членки да се откажат от отглеждането им въпреки одобрението на общоевропейско ниво.

Нова регулация в ЕС, одобрена през 2015 г., даде зелена светлина за отглеждането на генетично модифицирани култури – след години на застой в регламентите за този вид дйност. Законът обаче дава правото на отделните страни да забранят ГМО културите на своя територия, дори и след като е дадено одобрение от Европейската комисия на равнище ЕС.

Според проекта на немския закон, от кандидатите, които искат одобрение от ЕС за култивиране на ГМО култури, ще бъде поискано да отстранят Германия от европейския регион, за който има одобрение за отглеждане на ГМО посеви. При отказ немското правителство може да наложи забрана, дори ако ЕС е одобрила съответния растителен щам като безопасен за отглеждане.

Масово отглеждани в Северна и Южна Америка и Азия, генетично модифицираните култури не се радват на добър прием в Европа. Франция и Германия са сред страните, които най-твърдо им се противопоставят. Конкретно в Германия е налице единодушие, че страната трябва да забрани ГМО, но доскоро имаше разногласия по въпроса дали забраната следва да бъде наложена от федералната власт или от регионалните органи. 

greentech.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!