Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов за БСП: Не искай жената на ближния, да не стане твоя

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова Росен Плевнелиев и Румен Радев да съставят служебен кабинет, а предсрочните избори да се проведат по нови правила.
Лидерът на ГЕРБ говори пред журналисти след края на консултациите с президента заради подадената оставка на правителството. Плевнелиев  пък заяви, че си запазва правото след тях да свика извънреден КСНС.

На въпрос дали държавният глава го е убедил да вземе проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, Борисов отговори:

"Така или иначе ни се полага по Конституция, но като слушах вчера тези, които се обявяваха публично, че уж ни подкрепят, не виждам никакъв шанс. Пък и вчера казах, че щеше да стане невъзможно приемането на бюджета и това щеше да се случи (да подаде оставка - б.р.). Преди 2 години бяхме в същата хипотеза на остро политическо противопоставяне, тогава знаех, че залагам партията, залагаме си авторитета и ще има един насипен парламент. Мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов".

Борисов заяви още, че не може да говори от името на другите партии, но подчерта, че има мнозинство в парламента, ясно изразено от гласовете на изборите, и ако искат, могат да работят. От ГЕРБ всички сме там, за да се приемем бюджетът, подчерта той.

По повод БСП премиерът в оставка заяви, че едно е да говориш, друго е да управляваш, едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност.

"Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде, сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави "Белене", да ходи в Крим, каквото иска, без никаква опозиция и без съпротива", коментира премиерът в оставка. Защо да не направят правителство и да не носят цялата си отговорност, попита риторично той.

Той призова Росен Плевнелиев и Румен Радев да седнат и да направят служебно правителство и "да ходим на предсрочни избори".

"Аз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания държавен глава – да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари. Защо БСП да не носят цялата отговорност сега, да си направят правителство, според мен никакаква криза няма да има", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че предсрочните избори трябва да бъдат по нови изборни правила, защото много хора са казали "да" на референдума. Лидерът на ГЕРБ обаче предупреди, че макар допитването да е висша форма на демокрация, е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората. Той даде пример, че въпрос за 1000 лева пенсия и 1% данък ще мине веднага, но държавата ще бъде съборена с него.

"Това, което ме притеснява от изказванията вчера, аз ги слушах внимателно, защото двуличието на мен не ми е присъщо. Просто как се променят хората за часове. То ще им се върне от Господа, не от мен. Спомням си как се возеха с мен напред-назад да отчитат свършената от нас за тяхна заслуга. Не само по границата, къде ли не“, коментира още Борисов.

Попитан дали говори за Валери Симеонов от ПФ, той отговори:

„Оставам на вашата публика да си направи изводи. Веднъж ме отписаха като главен секретар, после като кмет, като премиер. Две години - по-тих, по-диалогичен, по-компромисен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищевките, и да ми кажат, че съм бил надменен, не го приемам. Това са безценни уроци, които ГЕРБ придобива. Приемам го много спокойно, защото максимумът на това правителство беше една година. Мислех, че това ще се случи още на местните избори".

Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставките, допълни Борисов. В нощта на изборите той заяви, че ще потърси отговорност за изборната загуба от кметовете на ГЕРБ. Днес обаче поясни, че не е очаквал оставки, а просто е получил сигнали, че на места не се работи добре.

За ген. Радев и падналия самолет

Попитан дали има информация за провалено българско НАТО-вско учение през 2012 година под ръководството на Румен Радев с изгорял МиГ-29, премиерът, чиято оставка вчера беше приета, отговори:

„Мина кампанията и сега почнахте да питате. То не е някаква секретна информация. Как сега сте научили? 2012 г. си спомням, че даже бяхме на МС, когато дойде съобщението, че ни е паднал за 100 млн. лв. самолет МиГ-29“.

В отговор на въпрос защо тогава е бил издигнат Радев, а не наказан, Борисов каза, че и други самолети са падали.

„Но вижте – народът си е дал гласа. Аз се съобразявам с гласа на народа. Сега дават само самолети, които излитат, но ще дойде време да дават купчините желязо на падналите самолети“, каза още лидерът на ГЕРБ.

dnes.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!