Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нови детайли от разговора между Путин и Тръмп – ето какво си казаха двамата първенци на света

Първият телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и новоизбрания лидер на САЩ Доналд Тръмп е продъжил около 30 минути, двете страни са констатирали неудовлетворителното ниво на двустранните отношения и са потвърдили готовността си за възстановяване принципите на равноправие, а също към активизиране на контактите на висше ниво, съобщи Кремъл.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков на брифинг в Москва сподели пред журналисти детайли от първия телефонен разговор между Путин и Тръмп след неговата победа на президентските избори в САЩ, по време на който разговор руският президент е поздравил бъдещия си колега.

«Разговорът продължи някъде около половин час с превод. Имаше поздравления за избирането. Беше подчертана нашата готовност за работа с новата администрация на принципите на равноправието, уважаването на интересите между ни и ненамеса във вътрешните работи между двете страни. Нашата готовност бе подхваната от избрания президент на САЩ», — каза Ушаков.

Според представителя на Кремъл, Тръмп е демонстрирал, че е «заинтересован да се работи достатъчно интензивно с руския президент».

Юшаков уточни, че самите принципи на по-нататъшното сътрудничество между Русия и САЩ не са били обсъждани.

«Ние споделихме за нашия принципен подход, а от страна на избрания президент се изрази готовност активно да се развиват отношенията с Русия както от страна на руското ръководство, така и лично от президента Путин» , — отбеляза той.

«Това, което бе характерно за разговора — е съвпадението на оценките за настоящото състояние на двустранните отношения, които са достатъчно влошени», — подчерта Ушаков.

Той съобщи, че от руска страна «е била изразена готовността да се направи нещо, за да могат тези отношения да излязат от ямата, в която са попаднали».

«Тръмп демонстрира готовност не само да се нормализират отношенията, но и те да се развиват достатъчно интензивно по всички направления, в частност бе спомената икономиката»,  съобщи помощникът на президента на Русия.

Ушаков обърна внимание на това, че по време на разговора между Путин и Тръмп «е бил изразен взаимен стремеж да се обединят усилията в борбата с тероризма, отбелязано е, че това е главният враг и за Америка, и за Русия».

«Тази констатация, както ми се струва, създава нелош фон за бъдеща работа и по сирийската проблематика», — каза помощникът на президента на Русия.

Мнението на новата администрация на САЩ по ситуацията в Украйна на този етап е неизвестно, украинската проблематика се е засегнала много бегло по време на телефонния разговор.
«Темата за Украйна бе засегната буквално с един щрих», — каза Ушаков.

Отговаряйки на уточняващ въпрос, ясна ли е позицията на новата администрация на САЩ по този проблем, Ю. Ушаков каза
«Не. На този етап не е ясна».

Той отбеляза, че новата администрация на САЩ още не е сформирана.
«На този етап администрация още няма. Има избран президент, избран вицепрезидент и кръг от лица, които се обсъждат — кой от този кръг какви позиции ще заеме», — поясни помощникът на руския президент.

Телефонният разговор между Путин и Тръмп се състоя на 14 ноември.
Петя Паликрушева/ news Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!