Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Земеделският министър дава 1,7 млн. на монголските овощари, за българските - НЯМА

Десислава Танева

След като в 21,30 в неделя, 13 ноември обяви, а в ранни зори на понеделник премиерът Борисов депозира оставката на правителството си в Народното събрание, неговият земеделски министър Десислава Танева часове по-късно пусна 1,68 млн. за монголските овощари, при положение, че България не дава на българските. Сливналийката, известна със скандалните, но не прекратени поръчки на коли за Министерството от свой съученик на многомилионна стойност, дава парите от джоба на данъкоплатците за изграждане на оранжерия за домати, краставици и „пипер” (така се казва в Сливен, а на български зеленчукът се нарича „чушка”) в монголската столица Улан Батор. Напомняме, че Монголия е известна с това, че е страната, в която земята не се обработва поради специфичните вярвания на нейния малоброен народ. Отглеждат се само животни и то предимно коне. Както те, така и хората, дори не се погребват в свещената земя, а се хвърлят да гният по хълмовете на безкрайните местни плата.

Това не е попречило на Танева да подпише поръчката за 1,4 млн.лв. без ДДС или 1,68 млн. с ДДС, разкрива Фрогнюз. В заданието са описани и параметри – 5 дка площ, какви точно проценти домати, краставици и „пипер” ще се гледат. От сайта се шегуват, че проектът „явно е високотехнологичен” и оранжерията трябва да издържа на температури от +40 до -50 градуса.

Самон напомняме, че заради сборен финансов недостиг от 5 пъти по-малко пари същото правителство щеше да закрива и ансамбъл Филип Кутев, и 5 провинциални театъра, и още няколко културни институции. А също, че и в този програмен период от фондовете на ЕС не сме поискали субсидии за овощарството у нас, което навремето славеше България из цяла Европа, че и в Азия.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!