Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България се срина от 44-а до 82-а за 2 г. в Глобалния индекс за предприемачество

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество не само в ЕС, но и на Балканите. Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през последната година, според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI). Българската страна се нарежда на 82 позиция от общо 138 държави.

Преди година страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а през 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията (месеца през 2014 г. управляваше Орешарски, 2 и половина служебен кабинет и месец и 3 седмици Борисов).

На първите три места в класацията се нареждат Съединените щати, Швейцария и Канада. На Балканите лидер е Турция с 36-а позиция.

По всички критерии показателите на страната ни са под средните за региона, а в сравнение с ЕС са си направо катастрофални. Държавата ни изостава значително при въвеждането на иновативни производства, възприятието на хората, че могат да започнат успешен бизнес, както и готовността от тяхна страна за поемане на риск (което означава недоверие в управлението, стабилността и в справедливостта – икономическа, съдебна и т.н).

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!