Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайското Гестапо критикувано от разследващи

Шефът на анти-корупцията, Уан Чишан, във Великата народна зала в Пекин на 5 март 2014 г. Фото: Feng Li / Getty Images

Придружавани от китайската полиция, агенти на "Управление 6-10" нахълтват в домовете на практикуващи Фалун Дафа, претърсват и често ги задържат незаконно. Съдиите осъждат практикуващите, базирайки се на скалъпени обвинения на агентите на управлението. Агентите са и тези, които заемат отговорни позиции на местата за задържане. Те следят за принудителната идеологическа трансформация на практикуващите – процес, който е станал причина за смъртта на поне няколко хиляди от тях, макар че броят вероятно е в пъти по-голям, тъй като информацията, която излиза от Китай, е силно ограничена и непълна.

Разследващи, работещи за китайския режим обаче, наскоро разкритикуваха "Управление 6-10" за "несъответствие в цялостното изучаване и прилагане на духа на принципите на правовата държава" - израз на комунистическата партия, който означава придържане към незаконно поведение - неспазване на насоките на лидера на партията, Си Дзинпин, за чисто управление и понижена политическа „чувствителност".

Официалното съобщение е последният от група ходове, предприети от сегашното ръководство срещу "Управление 6-10", които в крайна сметка могат да доведат до неговото закриване. Дори разследванията и промените на ръководството, на които е подложено управлението през последните няколко години, биха били немислими по време на предишното управление, когато то се ползваше с неконтролирано влияние, дадено му от бившия лидер на партията, Дзян Дзъмин.

Именно Дзян създава "6-10" с цел да "елиминира" традиционната китайска духовна практика Фалун Дафа.

Тези, които публично поставят под въпрос дейността на тази тайна организацията, разполагаща с власт, отвъд закона, са брутално наказвани.

Гао Джишън, добре известен адвокат по човешките права, я определя като "подобна на Гестапо организация" и подробно описва злодеянията на организацията в отворено писмо до китайските лидери през декември 2005 г. Заради това Гао е подложен на интензивен тормоз, като в крайна сметка на три пъти е арестуван, задържан и жестоко измъчван.

Но откакто Дзинпин е лидер на страната, "Управление 6-10" продължава да се сблъсква с неприятности. През 2013 г. неговият директор, Ли Дуншън, стана жертва на чистката на високо ниво и оттогава управлението често сменя лидера си. През юли тази година, анти-корупционната агенция на партията официално обяви разследване на "Управление 6-10", без дори да спомене името на настоящия директор, което повдига допълнителни въпроси относно ръководството на организацията.

Доказателства, че "Управление 6-10" го чакат още трудни дни, се прокрадват из цялата наскоро публикувана оценка на организацията. Все пак, според анализатори, те изискват внимателен разбор.

"Повечето от критиките срещу "Управление 6-10" не са много по-различни от тези, отправяни срещу другите проверявани държавни и партийни организации", каза Хън Хъ, независим анализатор на действията на комунистическата партия, който пише в чуждестранната китайска преса. "Въпреки това, най-малко едно изречение не е обикновено: 'несъответствие в цялостно изучаване и прилагане на духа на принципите на правовата държава.'"

Хън Хъ казва, че агенцията за борба с корупцията намеква за отвъдзаконовите привилегии на управлението, на които то се радва, откакто е основано, включително и по време на мандата на наследника на Дзян, Ху Дзинтао.

"Отстраняване на привилегиите на „6-10“ и откритата критика изпращат сигнал, че политиката на преследване срещу Фалун Дафа "може да се промени в бъдеще", казва Хън Хъ.

А по-оптимистичен прочит на документа показва, че "Си Дзинпин е в процес на решаване на въпроса с Фалун Дафа", според политическия коментатор д-р Ли. "Това е първият залп." Ли редовно се появява по телевизия New Tang Dynasty (NTD), китайско-езична телевизия, базирана в Ню Йорк.

Ли отбелязва, че на партийните кадри в "Управление 6-10" им се казва "да внимават" за своята "политическа позиция", а ръководството е критикувано за това, че има слаба политическа "чувствителност" и "преценка". Ли смята, че тези забележки, вероятно са направени като се има предвид, че се очаква партийните служители да са забелязали промяната на позицията на Си Дзинпин спрямо Фалун Дафа.

Година след като заема ръководната позиция в Китай през 2012 г., Дзинпин обяви закриването на трудовите лагери; според данни на Minghui.org, уебсайт на Фалун Дафа, практикуващите медитативната практика съставляват тогава между 40 и 50 процента от обитателите там във всеки един момент след началото на репресиите. Правна реформа през май 2015 г. по невнимание позволи на практикуващите да подават наказателни жалби срещу Дзян Дзъмин. По-рано тази година, Си посъветва за по-мек подход към религията в Китай, а главното тяло за правораздаване и сигурност на режима проведе среща на национално ниво, където бе обсъдена темата за поправяне на историческите неправди.

В този контекст, продължаващите операции на "Управление 6-10" изглеждат нещо като анахронизъм, а самото преследване понякога озадачава наблюдателите.

Томас Дюбоа, професор по съвременен Китай и религия в Австралийския национален университет, казва, че заради политиката на китайския режим към Фалун Дафа, Китай плаща много висока цена по отношение на репутацията си пред света.

Той добави: "Наблюдателите остават озадачени: каква бе целта на репресиите срещу групата."

ТheЕpochТimes.com, превод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!