Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган пак заплаши, че 3 млн. бежанци ще тръгнат към Европа

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е възможно 3 млн. мигранти да тръгнат към Европа и обвини Европейския съюз за липсата на финансова подкрепа, докато страната му харчи милиарди за тях. „В момента в Турция има 3 млн. сирийски бежанци, те могат да отидат в Европа, могат и пеша да тръгнат. И докато ние тук се грижим за тези 3 млн., ЕС е длъжен да ни подпомага. Ако тези бежанци потеглят към Европа, тя какво ще прави, ще се обърка. Сега не иска да приеме 100 или 500 души. Беше ни обещана помощ от 3 млрд. евро през юни и втори транш също толкова, нищо от това не е изпълнено", подчерта Ердоган в интервю за катарската телевизия „Ал Джазира". Той каза, че до момента финансовата подкрепа от ЕС за бежанците в Турция е не повече от 250-300 млн. евро, а от Върховния комисариат при ООН - близо 550 млн. долара. В същото време правителството, неправителствените организации и общините в Турция са похарчили близо 27 млрд. долара, само разходът на държавата е в размер на 13 млрд. долара. Ердоган отправи остри критики и към САЩ заради неудовлетвореното искане на турските власти ислямският проповедник Фетуллах Гюлен да бъде незабавно върнат в страната, тъй като е обвинен в организирането на опита за военен преврат от 15 юли. „Когато Америка иска от нас да й предадем терористи, ние винаги изпълняваме това, но много жалко, че вместо да ни предаде онзи терорист, му осигурява охрана и се оправдава със съдебно решение. За Бин Ладен имаше ли съдебно решение? Тогава отидоха в друга държава и го ликвидираха именно, защото беше терорист. САЩ поискаха от нас да им върнем 10 терористи и ние им ги предадохме, защо? Ние сме стратегически партньори, но за разлика от САЩ, винаги си държим на думата и на договореностите", заяви Ердоган. Той отговори с въпрос на въпроса на водещия за свободата на изразяването и словото. „Има ли изобщо такъв проблем в моята страна?", запита президентът и после подчерта, че Турция никога преди не е била толкова свободна страна, колкото при управлението на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. „Кой както иска говори и се облича, живее според вярванията си, яде и пие по собствено желание. Ние никога не сме налагали забрани, Турция не е страна на ограниченията.

През последните 14 години Турция живее възможно най-свободно и спокойно, както никога преди това", категоричен бе президентът. Той не пропусна да подчертае, че на демократичните избори народът отива до урните и упражнява правото си на вот, като само последния път избирателната активност е достигнала 86%. Къде в света гласуват толкова хора и с вота си излъчват управляващите, а после който е на върха на държавата бива определян като диктатор, възможно ли е изобщо подобно разбиране, заключи с въпрос президентът Реджеп Ердоган.

Турският президент Реджеп Ердоган е на официално посещение в беларуската столица Минск, където заедно с колегата си Александър Лукашенко откриха нова джамия за 2 500 души, предаде кореспондентът на БГНЕС.
На летището той и съпругата му бяха посрещнати с хляб и сол, а пред девойките в национални носии гостът изрази радостта си от закъснялата визита. Последва официална церемония с участието на премиера Андрей Кобяков и турската посланичка в Минск Кезбан Нилвана Дарама. В делегацията са и вицепремиерът Нуман Куртулмуш, външният министър Мевлют Чавушоглу, министрите на икономиката Нихат Зейбекчи, на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи и на горите и водите Вейсел Ероглу, както и ръководителят на Диянета /дирекцията по вероизповеданията/.
Това е първото посещение на ниво президент от Турция в Беларус, уточнява Анадолската агенция. Довечера ще се състои бизнес-форум с участието на представители на 200 турски фирми и 300 местни.

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!