Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Грешката за резултата на Цачева е изцяло моя! А за оставката – имайте търпение!

емиерът Бойко Борисов призна, че е сгрешил с издигането на кандидатурата на Цецка Цачева за президент. Той призова всички, които искат оставката му, да изчакат още седмица.

"За първи път и аз не се поддадох на популизъм. И търсих най-подходящия и най-знаещия, а не най-харизматичния, най-харесвания, най- рейтинговия", каза Борисов пред bTV.  "Ако гледаме кой е по-симпатичен, госпожа Цачева е много по-симпатична от много от лидерите в Европа. Тя е много по-подготвена от Радев", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че партията първо е очаквала  той да се кандидатира, след това да бъде Фандъкова, Дончев, Димитър Николов.

"Сгреших и ще си понеса цялата отговорност. Винаги съм бил честен с хората", каза още Борисов.

Той призова и тези, които очакват оставката му, да имат търпение. Той потвърди, че ако Цецка Цачева не спечели изборите в неделя, той ще се оттегли от властта. Ако обаче се пребори за победата – няма да го направи.
"Още в неделя щях да подам оставка. Събрахме се, всички ме помолиха да изчакам седем дни. Да чакаме избори в оставка нямаше да е честно към партията и към г-жа Цачева", каза още Борисов и допълни: "Грешката за този резултат е изцяло моя".

Премиерът призна, че се замисля дали не е сгрешил и в другите приоритети на правителството.

"Замислям се дали е трябвало да строя толкова…Метрото, какви протести правеха магазинери. Мислех, че като почистим фекалиите от Черно море, ще се оцени, че ръст от 3% ще се оцени, че 3 милиарда повече събрани от контрабандистите е добро. Явно нещо съм объркал като приоритетите", каза той.

Борисов коментира и резултатите от референдума на Слави Трифонов. Той обяви, че застава зад отговорите във въпросите, макар да не ги подкрепя и ще направи всичко възможно те да бъдат приети от парламента.

Лидерът на ГЕРБ  се обърна към шоумена Слави Трифонов с призив да слезе от сцената, да направи партия и да носи отговорност.

"Ако мислите, че имам сън нощем, когато на другия ден трябва да застана до Ердоган или да имам разговор с Путин или с държавния секретар кери и да отстоявам неща, които другите са надробили преди мен? Това ми коства здраве и напрежение.", призна премиерът и допълни: "Дори колите на Слави Трифонов са в пъти по-хубави от петгодишните коли на НСО."

Борисов призова Слави да влезе в политиката и да носи отговорност с един лев  държавна субсидия.

"Г-н Трифонов трябва да знае, че ГЕРБ ще подкрепи трите точки и ще се бори те да минат. Но искам да обещае, че като направи партия и влезе в парламента, няма да каже: "Ние май сгрешихме", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обясни, че е против ниската държавна субсидия, защото тя ще вкара олигарсите в партиите. "Новите проекти вече ще включват и по един олигарх, който да плаща", каза Борисов, но допълни, че след като три милиона души са подкрепили референдума и той ще застане зад него.

"Аз не съм по умен от тях, мога да греша", каза още премиерът. Той обясни, че от този момент нататък ГЕРБ ще работят за 120 депутати и 1 лев държавна субсидия.

А по отношение на Слави каза още:  "Той вече е много повече от партия, трябва да носи отговорност. Дали са му хубавите песни, и аз ги слушах, той е прекрасен артист, но след като се е захванал с политика, да си носи отговорност".

Борисов зададе въпрос и на кандидата на ГЕРБ Румен Радев – дали има нещо, което е поискал като шеф на ВВС и което правителството не е изпълнило. Премиерът обеща и че ще е първият, който ще поздрави Радев, ако спечели изборите.

dnes.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!