Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев: Започна началото на края на либералния модел. Българското правителство заложи на Хилари и сбърка. Този кабинет не може да работи с новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Европейската комисия и евробюрокрацията са в ступор. Санкции и на американците ли ще наложат? Започна началото на края на либералния модел.

Таня Джоева

- Г-н Методиев, и американските социолози се провалиха в прогнозите си. Доналд Тръмп влиза в Белия дом за следващите четири години. Вие сред изненаданите ли сте от резултата?

- Изненадан съм само от смазващата разлика между него и Хилари Клинтън. Нормалните анализатори, колкото и да са малко в България, още миналата година обявиха, че Тръмп има шансове и намира път към избирателите, говори в прав текст, сблъсква се със статуквото. Не забравяйте, че срещу него играха водещите медии, Холивуд, върхушката на Републиканската партия, лобисти и финансови спекуланти. И днес той категорично печели. Това не са гласове за републиканците, а за него. Живеем в променящ се свят. Който не го вижда – изпада от влака.

Трябва дебело да се подчертае, че Институтът за стратегии и анализи беше единственият think tank  в България, който не изключи победата на Тръмп. Грантовите фондации се провалиха и компрометираха. Защото не действаха от принципни позиции при анализите си. И тук трябва да има промяна.

- Как тази победа ще се отрази върху политиката на САЩ спрямо Русия и съответно върху България?

- Путин бе един от първите, които поздравиха Тръмп. Поне първоначално се очаква разведряване в отношенията, възобновяване на диалога. Очевидно има симпатии и от двете страни. Намаляването на противопоставянето прави излишни крайните антиамерикански и антируски кресльовци. Ние трябва да имаме българо-центрирана политика. Не сме в позиция да се конфронтираме наляво и надясно. Големите много бързо се разбират и в такива случаи страдат малките. Трябва да има баланс.

- Изглежда, че победата на Тръмп свари неподготвени управляващите елити у нас. Да очакваме ли промени във външната политика? Срутват ли се познатите опорни точки?

- Срутиха се тази сутрин. Българското правителство заложи на Хилари Клинтън и сбърка. Този кабинет не може да работи с новоизбрания президент Доналд Тръмп. Близките им коментатори, социолози и журналисти го наричаха ненормален, неуравновесен, опасен и какъв ли още не. Искам да им видя физиономиите и да чуя какво мислят сега. Демократите и филантропът Сорос, които играха много грубо за Клинтън, имаха едни финансови приоритети. Нещата вече са други и е възможно да настъпят промени за определени кръгове в България, които се опитват да формират общественото мнение и да насочват политиката в избрана посока.  

- Мнозина вече твърдят, че победата на Тръмп дава допълнителен шанс на ген. Радев в президентската надпревара. Не са ли твърде предварителни подобни очаквания?

- Не влияе директно, но като настроение, определено. А и Цачева неразумно подкрепи Хилари Клинтън по време на кампанията. Имаме сериозна серия от грешки във външната политика – ООН провала, бягството на Кристалина Георгиева, крайната позиция за санкциите заради Алепо, подкрепа за СЕТА срещу едни визи, лакейното обслужване на Меркел и Ердоган... Към списъка вече трябва да добавим и негативното отношение към избрания президент Тръмп и подкрепата за Клинтън.

- Как Тръмп отговаря на въпроса чий е Крим?

- Не отговаря. Това е разликата между него и демократите. Заявката му е, че няма да прави усилия за връщането му в състава на Украйна, нито ще се намесва в този спор. Вътрешните проблеми на Съединените щати са му приоритетни. Истината е, че позицията му е неясна. Питайте българските анализатори, които твърдяха, че щял да прави ядрена война, а същевременно го обвиняваха, че не иска да върне Крим.

- Определят Тръмп като непредсказуем. Все пак можем ли да прогнозираме как изборът му ще се отрази върху отношенията с друга важна за нас страна – Турция?

- Така е. Той е непредсказуем. Ще има изненади. Въпросът е, че световният ред се разтресе, а това значи промяна.  По-малко от час след като обявиха резултатите, Ердоган направи изявление, в което поиска екстрадацията на Гюлен. Него това най-много го интересува. Има фиксация върху проповедника. За България е от изключителна важност какво се случва в триъгълника – Вашингтон-Анкара-Москва. Ние нямаме интерес от сближаване между Русия и Турция.

- Защо първите, които се зарадваха на резултатите от вота в Америка, бяха националистическите партии в Европа?

- Не са националистически. Така ги етикетират от статуквото. Иначе това са най-модерните, динамични, европейски партии. Вижте им лицата, начина на обличане, поведението.  Марин льо Пен беше първата, която поздрави Тръмп. Тези формации говорят на един език с Тръмп, акцентират върху едни и същи проблеми, на едни и същи позиции са, борят се със статуквото, обругавани са и нападани са. При тях го няма фанатизмът на либералните адепти. Просто от години са обект на  мащабна негативна кампания. А всъщност това е кампания срещу традиционните европейски народи и техния глас.  Европейската комисия и евробюрокрацията са в ступор. Санкции и на американците ли ще наложат?

- Идва ли промяна на процеса на глобализация и на либералния модел?

- Започна началото на края на либералния модел. Дори да спечели някоя и друга битка, той губи войната. Историята не свършва с тях. Колкото и да плашат хората, промяната на нагласите е факт. Влакът тръгна.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!