Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Берлин: Ще се ислямизираме сами? Ще приемаме турски жертви на политическо преследване

Германия ще осигури защита на турци, които са „политически преследвани” от правителството на президента Реджеп Ердоган при разширяващите се репресии след проваления опит за преврат, съобщи висш официален източник.

„Опонентите в Турция трябва да знаят, че германското правителство е солидарно с тях”, посочи Михаел Рот – държавен секретар във министерството на външните работи пред в. „Велт”.

По правило „Германия е отворена за политически преследваните”, каза Рот и добави „те могат да поискат убежище в Германия. Не става дума само за журналисти”.

Отношенията между ФРГ и Турция се обтегнаха след опита за военен преврат на 15 юли, а Берлин многократно изразяваше загриженост за обхвата на репресии срещу заподозрени.

Миналия петък Берлин извика посланика на Турция след като повече от 10 депутати от прокюрдската парламентарна партия бяха задържани.

В категорично изявление външното министерство посочва, че Анкара не трябва да използва репресии срещу терора като извинение за запушване на устата на опозицията.

Рот посочи, че случващото се в Турция не е в съответствие с европейските ценности – върховенство на закона, демокрация и свобода на медиите.

Отделно от това, президентът Йоахим Гаук също изпрати силен сигнал на Анкара по време на срещата си с бившия главен редактор на опозиционния турски всекидневник „Джумхуриет” Джан Дюндар.

Миналата седмица турските власти задържаха девет души от персонала на „Джумхуриет”, което предизвика нарастване на загрижеността зад граница относно използването на извънредното положение след опита за преврат при чистките, насочени срещу опоненти на Ердоган. /АФП/bgnes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!