Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужас! И висшистите загърбиха Цачева - ГЕРБ фаворит на ромите

Резултатите на Цецка Цачева показват драстично намаление на подкрепата за ГЕРБ.

Цачева

И вишистите загърбиха Цачева - Да не са разбрали нещо за дипломата ѝ?

„Алфа рисърч“: За Радев са гласували висшисти, а за Цачева - хора със средно образование

ГЕРБ губи в големите градове, кандидат – президентската двойка е новият фаворит на ромите, Орешарски е мобилизирал едва 44% от гласовете на турския етнос, пише epicenter.bg 

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева губи в големите градове, където ГЕРБ традиционно доминира. 

Безпрецедентен е фактът, че ГЕРБ губи изборите в синя София въпреки, че Йорданка Фандъкова е кмет втори мандат. Проучванията показват, че за първи път партията на Бойко Борисов не е желана от избирателите в големите градове. ГЕРБ печели повече гласове в малките населени места, където възможността за натиск и организиране на корпоративен вот е по-лесна.

Изборите в четвъртата българска държава ще са лесни, предвидими и честни

Според неофициални данни, дори твърдият електорат на ГЕРБ в Плевенско не е припознал Цецка Цачева като петия президент на България. От 30 избирателни секции в областта, само избирателите в 3 от тях са гласували за нея.

Кандидатът на БСП Румен Радев спечели София с 25% срещу 24% за номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева, съобщи "Алфа Рисърч".

Резултатът им в областните градове е съответно 27% срещу 25%.

В селата силите им се изравняват - и двамата са получили по 23 % от бюлетините.

А в малките градове Цачева все пак се е наложила с 26% срещу 25% за Радев.

Генералът е предпочетен от висшистите и по-образованите, както и сред по-ниско образованите, а Цачева има превес в групата на хората със средно образование.

Висока е подкрепата на Румен Радев е сред най-възрастното население - 35% от хората над 60 години. 

Ромските гласове са отишли преимуществено при Цецка Цачева. Тя печели 36% от гласовете срещу 27% за Радев, по данни на "Галъп". Пламен Орешарски е мобилизирал едва 44% от гласовете на турския етнос. Цецка Цачева взема 19%, а Радев - 8%.

Кандидат-президентът на БСП Румен Радев успя да събере над 1 милион гласоподаватели. Феноменалният резултат стана факт на проведения днес първи тур на президентските избори. 

В началото на предизборната кампания БСП си беше поставила за цел да получи гласовете на 650 000 – 700 000 български граждани. Предварителните резултати на социологическите агенции показват, че кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова не само че успя да изпълни „задачата“ на социалистическата партия, но и да получи подкрепата на още 350 000 – 400 000 души отгоре. Резултатите за БСП на президентските избори са с почти 600 000 гласа по-добри от последните парламентарни избори, когато за БСП гласуваха 530 582 души. За Румен Радев са гласували разочаровани симпатизанти и на ГЕРБ, и на десните партии.

Резултатите на Цецка Цачева показват драстично намаление на подкрепата за ГЕРБ. По предварителни данни за нея и вицето й Пламен Манушев са гласували около 900 000 души. На последния парламентарен вот през 2014 г. за партията на Бойко Борисов гласуваха 1 124 625 души. Сметките показват, че гласовете за ГЕРБ са намалели с почти 250 000.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!