Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев пред сп. "Геополитика": В момента тече реална подмяна на населението на Европа

Там, където е минала „Ислямска държава“, е нанесла поражения, каквито никой не нанесъл през последните 2000 години. Никой!

Интервю за сръбското списание „Геополитика“ (брой 101). 

Разговаряме с известния български политолог д-р Калоян Методиев, който взе участие в организираната от списание НИН и Института за европейски изследвания в Белград конференция „Президентските избори в България“ (17.10.2016).

На форума присъстваха много участници от света на политиката, медиите и научната общност.

Д-р Методиев говори добре сръбски език, което е много рядко срещано сред българския елит. По време на дебата той заяви, че предстоящите президентските избори са съдбоносни за по-нататъшното политическо развитие на нашия източен съсед.

Разговорът води: Горан Игич 

 - Доктор Методиев, от Ваша гледна точка приключил ли е преходът в България и каква е сегашната картина на България? Ние в Сърбия често говорим за моралния и демографския упадък на сръбския народ. Има ли подобни проблеми и в демографията на България?

- Преходът приключи с приемането на страната в Европейския съюз. Тогава започна нов етап в историята й. След евро-еуфорията последва едно отрезвяване. Проблемите ни са много общи. Бих поставил демографския на първо място. Без хора не може да има държава. Това е най-ценният ресурс. Който има хората на място, той контролира ситуацията. Такива са реалностите. За съжаление, в момента сме донор на население за Западна Европа. Като проблеми бих откроил мигрантската заплаха, неравномерното развитие на регионите и разбира се, корупцията сред политическия елит. Това е коктейлът, който прави проблемите в страната. 

- Какво е геополитическото положение на Балканите?

- Както винаги, през последните двеста години положението тук е сложно и напрегнато. Мигрантските потоци могат да взривят полуострова. Западна Европа няма да се поколебае да ни отдели като буферна зона между себе си и Азия, за да печели време. Преди година Никола Саркози предложи в Сърбия и България да се изградят лагери за задържане на мигрантите. Представете си, ако стане президент. Това е огромна заплаха.

Босна е бомба със закъснител. Гърция и България са подложени на огромен натиск от Турция, която не спира потоците, а според много анализатори ги насочва към Балканите. Косово трудно функционира като държава. Сърбия, Черна гора и Хърватия се борят помежду си. Новият регионален лидер се казва Румъния. Режимът на Ердоган използва всичко това и влиза все по-дълбоко и грубо на Балканите. Не съм голям оптимист. Трябва да работим заедно и да отбраняваме крепостта Европа. Поединично няма да оцелеем. Илюзия е да си мислим, че всеки ще се спаси сам или за сметка на останалите. Това го правихме през XIV век. Този път е друго. Трябва да се мисли и за вариант, при който ще се озовем между Азия и ислямизирана и нестабилна Западна Европа. 

- САЩ и България - има ли доверие?

- България и САЩ са съюзници в НАТО. По тази линия се работи в тясно сътрудничество. Това важи за цяла Източна Европа. 

- Какво е Вашето мнение за мигрантските проблеми в Европа? Как България се справя с тези проблеми (метода на Меркел или Орбан)?

- Това е най-голямата заплаха пред континента. В момента реално тече подмяна на населението на Европа. Въпрос на оцеляване за традиционните европейски народи е да се спрат мигрантите пред вратите на Стария континент. За жалост, сме свидетели на един мултикултурен фанатизъм, който владее западните елити. Меркел е един от неговите идеолози. Линията Меркел е пагубна за Европа. Всички социологически проучвания показват, че повече от 80 % от българите искат политика за границите по метода на Орбан. Това разминаване между елит и народ е едно от големите предизвикателства пред България днес. 

 - Били сте през лятото и в Сирия. Вашите впечатления?

- Конкретно ме занимаваше въпросът с християнските общности там. Единственият гарант за тяхното оцеляване е режимът на Асад. Толкова отдадени на религията си хора, толкова силни, толкова витални не съм виждал в Европа. Ревностни християни, които демонстрират религията си, не се крият. Това е специфична порода хора, които са преживели какво ли не през вековете, но са се съхранили на онова място. Любопитно е, че българи, сърби и сирийци сме живели 300 години в една държава. Оттам и отношението към Османската империя е много сходно.

Износът на демокрация е най-големият враг не само на християните, но и на всички хора в Близкия изток. Изкуственото налагане на модели не работи. Всеки народ трябва да живее в естественото си състояние. Всичко останало е утопия. Там, където е минала „Ислямска държава“, е нанесла поражения, каквито никой не нанесъл през последните 2000 години. Подчертавам, никой! Дори в Средните векове не е имало такава варварщина – разрушаване на храмове, на паметници. Видях го с очите си. Умората от войната е голяма. Ако скоро не се намери решение,ситуацията може да се влоши. 

- Има ли шанс българи и сърби повече да сътрудничат в бъдеще? Колко е актуален въпросът за Македония?

- Винаги има шанс. За това е необходимо повече усилие и от двете страни. Прави ми впечатление, че няма достатъчно интерес в научната и академична общност едни към други. Няма книги, няма изследвания, няма достатъчно контакти. Вие сте се фокусирали върху Западните Балкани, а ние върху Европейския съюз. Сякаш не сме близки съседи. Това е голям минус в двустранните отношения. Въпросът за Македония винаги е актуален в българската политика и общество. Не мисля, че в обозримо бъдеще има какъвто и да е шанс да бъде свален от дневния ред в страната. Това, което мога да кажа е, че България няма да прави компромиси със своите интереси там. 

- Какво е Вашето мнение за Русия, защо няма повече влияние на Балканите? Ще има ли „Южен поток“?

- Конкретно на Балканите, Русия направи много грешки през 80-те и 90-те години на миналия век. Това оказва влияние и върху днешното положение. За съжаление, отчитам като голям проблем за нас сближаването между Москва и Анкара, което наблюдаваме днес. Въпросът за „Южен поток“ стои на дневен ред. Ако се промени политическата ситуация в България, не е изключено да се договори поне една тръба, която да стъпи на европейска територия от България и през Сърбия и Унгария да достигне Австрия. В крайна сметка защо за едни може, визирам „Северен поток“ 1 и 2, а за други да не може? 

. Вашата дума на края за читателите на Геополитика...

- Следя изданието ви. То е едно от малкото в цяла Европа, където по един сериозен и аналитичен начин се дава трибуна на новата вълна в европейската политика. Консервативна Европа заслужава своето бъдеще. Християнска Европа има право на съществуване. Но, за да я спасим, трябва всички заедно да работим за нея.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!