Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цецка - действащ съдружник във фирма, скрила го от Сметната палата

Кандидатът за президент Цецка Цачева е действащ съдружник в адвокатското сдружение Акцио Консулт, където неин съдружник е Румен Лилянов Цачев, който e член ЦИК. Със същото име има и търговско дружество - Акцио Консулт ООД. Това сочи не само фирменият регистър, но и протокол от последното общо събрание, председателствано от Цачева в ден, когато тя е трябвало да бъде на работа в парламента, преди старта на кампанията. Бившият вътрешен министър Богомил Бонев, който първи извади документите, доказващи грубото извращение е на мнение, че като народен представител участието на Цецка във фирмата е противоконституционно. То противоречи на Правилника за организацията и дейността на НС, който е със статут на закон. Всеки съдружник в ООД и всеки акционер в АД участва в общото събрание, което е ръководен орган, фиксиран в ТЗ. Тук е налице несъвместимост по смисъла на чл. 68, ал. 1 от Конституцията. „Или си политик, или си търговец”, заключи Бонев. Скандалното обстоятелство липсва и в декларацията на Цачева пред Сметната палата.


От протокол за проведено общо събрание на фирмата Акцио Конслут ООД на 16 юни 2016 г., е видно, че в него е взела участие и  ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ДАНГОВСКА, както са трите имена на кандидат-президента. Скандален е фактът, че по същото време от 09.00 часа е заседавало и Народното събрание, на което пък Цачева е председател, разкри Афера.

Кантората Акцио Консулт, адвокатското дружество, в което са Цачева и Цачев, пък стана печално известна покрай  аферата Дупетата, когато през 2010 г. бяха бяха открити рекордни количества изрезки от салами без документи за произход на плевенската фирма Анона ООД. Тогава беше отстранен шефът на ветеринарно-медицинската служба в Плевен Емил Попов заради съмнения, че е прикривал нарушенията на фирмата. Акцио консулт пък обслужва ветеринарната служба правно от 2003 г. След като става депутат, Цачева прехвърля управлението на кантората на един от колегите си - Камелия Донкова, но остава съдружник.Именно Цачев предложи и ЦИК прие изключване на камерите в изборните секции. досега те следяха да няма злоупотреба с бюлетини от страна на членове на секционните комисии. Този очевиден конфликт на интереси на двамата съдружници поставя под съмнение президентските избори!

Припомняме, че Цачев бе назначен за началник отдел Правен в Народното събрание след парламентарните избори през 2009 г., на които ГЕРБ взе властта, а Цецка Цачева стана председател на ... Народното събрание.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!