Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След Тато ни назначават и Мама? Борисов ни избрал майката още през лятото! Викал и „госпожо президент”

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е избрал Цецка Цачева за кандидат за президент на ГЕРБ, тъй като е най-независима и никога не се е налагало да й дава указания. Единствено Цачева е била винаги над мен като председател на Народното събрание, подчерта той. 

В моите очи с мойта мама Мецанка, за мен майката е култ. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо представи кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева като ”майка на нацията” при обявяването на кандидатурата й. Аз реагирах с усмивка на това словосъчетание. Ще дам всичко от себе си, както всяка майка се раздава за децата си, заяви от своя страна Цачева. 

Майка Цецка и папата

Майка Цецка и папата - Бенедикт XVI

„Като си прехвърлях в главата имената и хората, които биха могли да свършат работа в президентството, най-независимият човек, на практика никога не се е налагало да й давам указания, нито да й казвам какво да прави, беше Цачева”, изтъкна министър-председателят, който гостува заедно с Цачева в предаването „120 минути” по bTV. 

Да не забравяме: КОЙ наложиха комунизма на света

„В парламента два мандата да умиротворяваш и да държиш баланс между всички политически партии - това е висша форма на изкуство. Аз не бих издържал и един ден в парламента, ако аз съм председател”, призна премиерът. 

Борисов разкри, че още лятото е решил, че Цачева ще е кандидатът на ГЕРБ. „Аз й виках „госпожо президент”. Тя мислеше, че се шегувам, всички мислеха, че се шегувам, но знаех възможностите на партията, на всички хора. Вече съм доста време в политиката, за да се подвеждам по популизъм, по външния вид или харизмата. В тези тежки времена ни трябва стабилен човек, балансиран, отговорен, с тежест, да умее да преглътне, да изслуша всички”, подчерта той. 

Борисов коментира и прословутата реплика за „майката на нацията”. „Познавам семейството, знам колко добра и грижовна майка е, а в моите очи с моята мама Мецанка майката е култ, нещо, което обичаш и уважаваш от първия до последния си ден”, изтъкна премиерът.

Цачева от своя страна каза, че е реагирала с усмивка на фразата. „Приех я, че ще изпълнявам ангажиментите си като майка, тоест давайки всичко от себе си, както всяка майка се раздава за децата си”, уточни тя. 

Относно това как са се запознали с премиера, Цачева заяви: "Сдружение ГЕРБ ни събра. Преди това го познавах задочно като главен секретар, но през 2006 г. ни беше личното запознанство".

"Не помня повода, но пак казвам, че, като си прехвърлях в главата имената и хората, които биха свършили работа в президентството, избрах нея. Тя най независимият човек, с който хем сме били заедно, хем никога не се е налагало да й давам указания. Два мандата вече да омиротворяваш и да държиш баланс между партиите, е висша форма на талант", категоричен бе Бойко Борисов.

Относно това, че президентът трябва да ''скъса'' с партията, когато бъде избран, Цачева заяви: "Това, че президентът е надпартиен, не значи че къса с тезите и посланията си. Не мога да съм различна от център дясното пространство, където е позиционирана ГЕРБ. Интересите на България – това е националният интерес. Публично отрицание няма да има от мен. До момента никога не съм толерирала най-голямата парламентарна група ГЕРБ, старая се да спазвам правилата и мисля, че съм постигнала тази надпартийност в парламента".

Борисов от своя страна отвърна: "Няма да се налага да избира между народа и ГЕРБ, защото и в ГЕРБ, и в правителството интересите на България винаги са били водещи, така че на Цачева няма да й се отдаде възможност да има дилема". 

За казуса „Кристалина Георгиева“ 

За казуса "Кристалина Георгиева" министър-председателят каза, че това една страна да има президент на Световната банка е много висока чест. Дали има нов кандидат за еврокомисар той не отговори. 

"Кристалина Георгиева даде много на България като еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и финанси. От 12 милиарда евро, парите за нас станаха 15 милиарда евро. Оттук нататък тя не може повече да направи и дори ще ни пречи, ако остане в Брюксел“, каза той. 

Борисов определи като много важна” новата роля на Георгиева в Световната банка. „Сега не е време да мислим за това кой ще представлява страната ни в Брюксел, нека се съсредоточим към президентските избори”, допълни премиерът. 

Според него, истината е че с влизането на Кристалина Георгиева в битката за генерален секретар на ООН, португалският кандидат взе преднина заради изострянето на войната в Сирия и на отношенията между САЩ и Русия.  

"Като българка аз исках да видя жена за шеф на ООН. Шансовете на г-жа Ирина Бокова намаляваха. Ако бях президент в онази ситуация щях да помоля премиера да смени кандидатурата ни", каза Цецка Цачева. "Аз съм притеснен как ще се развият в Сирия. Защото между Русия и САЩ има пропаст", каза Борисов. 

Срещу мен няма реален опонент от страна на левицата

„На първия тур ще се преброим партиите. За съжаление срещу мене няма реален опонент от страна на левицата. С БСП няма как да се премерим. На ДПС има - Орешарски, патриотите имат", каза Бойко Борисов.  

Ако Цецка Цачева спечели на първи тур, но загуби на балотаж, Борисов няма да подава оставка, стана ясно още от думите му. Премиерът обясни, че само на първия тур се преброява подкрепата за партиите и която има най-много следва да управлява.  

На първия тур ще има проценти и ще се види кой колко поддръжници има, според премиера.

"Няма човешки права, които не са в синхрон с националния интерес. Върховенството на закона е този, който гарантира", отговори Цецка Цачева на въпрос, че хората смесват властите, защото очакват от президента да им увеличи заплатите, да им осигури работа.

"Цялото ни внимание е насочено към процесите, които се движат в натовска Турция. Единственото, което е безапелационно, и го правим непрекъснато, е да защитим страната от емигрантите, които не бягат от войната. А са икономически емигранти", каза Борисов по повод думите на Ердоган, че сърцето му стига и до Кърджали. 

Цецка Цачева нападна водещия на предаването на тенденциозния му въпрос дали тя ще дойде в сряда на дебат на кандидат-президентите. "Аз имам щаб. Въпросът към него", каза тя. "Ние имаме цяла програма, където да отиде г-жа Цачева. В Нова телевизия ни излъгаха, че ще дойде Румен Радев, пък той не дойде. Цялата практика е четири души и всички да говорят срещу един и той е Цецка Цачева", каза Борисов. Дали ще дойде в сряда Цачева отговори: "Много пъти ще се виждаме".

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!