Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Слабоумието не идва внезапно

Останалите в старостта се превръщат в зли или наивни малоумници, които стават тежест за собствените си внуци и пораснали деца.

Академик Бехтерев, посветил изследванията си на функциите на човешкия мозък отбелязва, че голямото щастие да умрат, съхранявайки разума си приживе, се дава само на 20% от хората. Останалите в старостта се превръщат в зли или наивни малоумници, които стават тежест за собствените си внуци и пораснали деца. 80% е значително повече от броя на тези, на които е съдено да развият рак, болестта на Паркинсон или чупливост на костите.

За да влезете в бъдеще в щастливите 20% е важно да започнете още сега.

С течение на годините, почти всички започват да стават мързеливи. Ние работим много в младостта си, за да почиваме на стари години. Обаче колкото повече се успокояваме и отпускаме, толкова по-голяма вреда си нанасяме. Нуждите ни се свеждат до баналните "вкусно ядене - достатъчно сън". Интелектуалната работа се свежда до решаването на кръстословици. Нараства нивото на претенциите и изискванията към живота и обкръжението, притиска ни тежестта на миналото. Раздразнителността и неразбирането на нещата води до отхвърляне на действителността. Страда паметта и способността да се мисли. Постепенно човек се откъсва от реалния свят, създавайки си свой, често жесток и враждебен, болезнен фантастичен свят.

Деменцията никога не идва изведнъж. Тя прогресира през годините, набирайки все повече и повече власт над човека. Това, което сега са само предпоставки, в бъдещето могат да се превърнат в благодатна почва за деменцията. Тя заплашва най-вече тези, които са живели живота си без да променят навиците си. Такива качества като прекомерна принципност, упоритост и консерватизъм е много по-вероятно да доведат до деменция в старостта, отколкото гъвкавостта, способността бързо да се променят решенията, емоционалността.

Ето някои косвени признаци, които показват, че е необходимо да направите ъпгрейд на мозъка си:

  1. Започвате болезнено да приемате критиката, докато вие самите твърде често критикувате другите.
  2. Не искате да учите нови неща. По-скоро ще се съгласите да ремонтирате стария мобилен телефон, отколкото да се заемете с инструкцията за новия модел.
  3. Често казвате: "Ех, преди..." - спомняте си и изпитвате носталгия по старите времена.
  4. Готови сте в унес да говорите за нещо, без да забелязвате скуката в очите на събеседника. Не е важно, че той сега ще заспи, важно е това, което казвате, което е интересно за вас ...
  5. Трудно ви е да се концентрирате когато започнете да четете сериозна или научна литература. Трудно разбирате и запомняте четеното. Можете днес да прочетете половин книга, а утре да забравите началото.
  6. Започвате да говорите по въпроси, които никога не сте познавали. Например за политика, икономика, поезия или фигурно пързаляне. При това ви се струва, че толкова добро владеете проблема, че можете още утре да започнете да управлявате държавата, да станете професионален литературен критик или спортен съдия.
  7. От два филма - произведение на култов режисьор и популярна киноновела/детектив - избирате втория. Защо да се напрягате? Въобще не рзбирате какво толкова интересно някои намират в тези култови режисьори.
  8. Смятате, че другите трябва да се адаптират към вас, а не обратното.
  9. Голяма част от живота ви е съпроводена с ритуали. Например, не можете да пиете сутрешното си кафе от някаква друга чашка, освен от любимата си, преди да нахраните котката и да прелистите сутрешния вестник. Отпадането на дори един-единствен елемент проваля целия ви ден.
  10. От време на време забелязвате, че тормозите околните с някои свои постъпки, правите го без злоба, а просто защото вярвате, че така е по-правилно.

Трябва да ъпгрейдвате мозъка си!

Забележете, че най-светлите хора, запазили разума си до преклонни години, като правило са хората на науката и изкуството. Те, поради спецификата на работата си, трябва да напрягат паметта си и да извършват всеки ден умствена работа. Те следят пулса на съвременния живот, проследяват модните тенденции и дори в някои неща ги изпреварват. Тази "производствена необходимост" е гаранция за щастливо разумно дълголетие.

  1. На всеки две или три години започвайте да учите нещо. Не е задължително да постъпвате в колеж и да получавате трето или дори четвърто образование. Можете да минете краткосрочен опреснителен курс или да усвоите една напълно нова професия. Можете да започнете да ядете тези храни, които по-рано не сте яли, да откривате нови вкусове.
  2. Обградете се с млади хора. От тях винаги можете да поемете разни полезни неща, които ще ви помогнат да сте съвременни. Играйте с децата, те могат да ви научи на много неща, за които вие даже не подозирате.
  3. Ако отдавна не сте научавали нищо ново, може би просто не сте търсили? Огледайте се наоколо, колко нови и интересни неща се случват там, където живеете.
  4. От време на време решавайте интелектуални задачи, правете всякакви видове тестове.
  5. Учете чужди езици, дори ако няма да ги ползвате. Необходимостта редовно да запомняте нови думи ще тренира паметта ви.
  6. Растете в дълбочина! Извадете старите книги и от време на време се припомняйте училищни и университетски програми.
  7. Спортувайте! Редовната физическа активност действително спасява от деменция.
  8. Често тренирайте паметта си, спомняйте си стихове, които някога сте знаели наизуст, танцови стъпки, програмите, които сте практикували в института, телефоните на стари приятели и много друго - всичко, което можете да си спомните.
  9. Разбийте навиците и ритуалите. Колкото повече следващият ден се различава от предишния, толкова по-малко вероятно е, че ще "се окопаете" и ще стигнете до деменция. Ходете на работа по различни улици, откажете се от навика да си поръчвате едни и същи ястия, занимавайте се с неща, с които никога преди не сте се занимавали.
  10. Дайте повече свобода на другите и правете колкото е възможно повече неща сами. Колкото по-спонтанно реагирате, толкова по-креативни ще сте и по-дълго ще съхраните ума и интелекта си!

Източник: funnyreps.com

Превод: NBOX.BG 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!