Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нефт бликна в Черно море! Чии е нефта в морето? За златото в България разбрахме - КАНАДСКО Е!

Френската компания "Тотал" е намерила нефт в блок "Хан Аспарух". Това става ясно от доклад на компанията от 28 октомври, публикуван на сайта Offshore enerdgy todey. Откритието е направено при проучвателните сондажи с кораб Noble Globetrotter II в продължение на четири месеца."Това открива нов сценарий", се посочва в отчета, който на практика опровергава появилите се в български медии твърдения за сух кладенец и липса на находище в територията.

От министерството на енергетиката уточниха, че "Тотал" са направили съобщението в Лондон на събитие за отчет на дейността си. Засега обаче липсва информация за количества и от министерството на Теменужка Петкова очакват да получат данни от френската компания. 


„Тотал” и българските власти подписаха договор за проучване на блок "Хан Аспарух" през август 2012 година. „Блокът, който е на площ от 14 220 кв км, е разположен на около 80 км от брега в Черно море на дълбочина между 100 и 2000 метра. „Тотал” се задължава да направи два дълбоководни сондажа. Компанията е оператор на находището с 40% дял, другите партньори са австрийската OMV с 30% и испанската Репсол също с 30%. 

blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!