Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1,2 милиарда нови заеми, въпреки клетвите за разбита контрабанда и излишъци

"Каквото и да ти говорят, следи потока на парите. Там ще видиш цялата истина..." - този универсален житейски принцип е на път да съкруши поредна измишльотина на ГЕРБ, свързана със състоянието на държавните финанси. Оказва се, че за 2017 г. се предвиждат нови заеми за 1,2 милиарда лева, въпреки чутовните успехи в борбата с контрабандата и въпреки счетоводния излишък, с който се хвали правителството тази година.

Всеки заем идва с лихва, дори при настоящите ниски лихвени нива, България плаща около 4% на година. Т.е. 50 милиона лева на година върху тези 1,2 милиарда. Това обстоятелство прави ползването на заеми абсолютно неизгодно, дори от гледна точка на корупционния интерес на управляващите. Защо вместо да откраднат още 50 милиона, ще ги дават на кредитори?

Т.е. казано по-просто, дори от покварения интерес на властта, произтича ако имаш приходи и излишъци, да не вземаш нови заеми. Харчиш си наличното и крадеш повече.

Но това е само ако приходите от контрабанда и тазгодишният излишък, са нещо различно от счетоводен трик.

Следейки потока на парите обаче, изглежда че правителството има дефицит, и отново му трябват заеми, за да не фалира. Т.е. нито контрабандата е преборена, нито има излишъци. След 16 милиарда до момента, сигурно още 1,2 милиарда вече няма да ги усетим.

Как ли ще ни псуват обаче бъдещите поколения?....

ГН, gudelnews.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!