Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1,2 млрд. нов дълг, нов дефицит заради рекордни разходи, нови 0% реформи, 1% скок на осигуровките през 2017 г.

Противно на клетвите на финансовия министър Горанов отпреди 2 месеца, че държавата няма да тегли нов дълг, понеже ще има нулев дефицит през 2017 г., собственият му и закъснял проектобюджет (той трябваше да бъде приет до 31 октомври, което е невъзможно) предвижда и нов дълг, и нов дефицит.

Въпреки тазгодишния излишък, който се дължи на неусвоени инвестиционни разходи, а те пък на нулевата година за усвояване на еврофондове, догодина отново ще имаме дефицит. Прогнозата на финансовото министерство е той да бъде 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП. Горанов предвижда и през 2018 г., ако той остане министър на хазната, разбира се, да останем „на червено”.

В проектозакона за държавния бюджет ясно е посочено, че „максималният размер на новия държавен дълг е 1,2 млрд. лв., като средствата ще  се набират явно чрез вътрешни емисии на ДЦК”.

В сравнение с 2016 г., за ЧНГ ни сервират 2 млрд. повече разходи на държавата, в това число немалка част от тях (20%) отиват като 400 000 000 лв. отгоре за администрацията, която уж щеше да бъде намалявана, а харчовете й – орязвани.

Също като през тази година, и през новата бюджетът ще чака 600 млн. от концесия на летище София. Записани са и приходи от тол-системата, която не тръгна тази, няма тръгне и следващата година, понеже се обжалва дори стартът на процедурата по търга за новите пътни такси.

700 000 000 лв. повече ще даваме за разпасаната ни армия, която не може да се справи дори с потока от нелегални мигранти през границата. Основно средствата ще бъдат за закупуване на самолети и патрулни кораби.

В бюджета с 0 реформи, се рекламират „повишени разходи за образование”, но това са всъщност 8-те процента предизборно вдигане на учителските заплати. Същото важи и за увеличените с половин милиард социални и здравни разходи – става дума главно за покриване на достигналите вече 250 млн. дългове на НЗОК и минимална индексация на пенсиите, плюс вдигането на заплатите на работниците в тази сфера, които са около минималната.

Тя пък ще скочи с 10% за сметка на бизнеса, който ще трябва да плати и 1% ръст на осигуровките. Лоша новина за бизнеса е и липсата на приватизация – очакваните приходи от нея са 13 млн.лв.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!