Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Едуард Сноудън: Нищо не може да ви спаси, наблюдават ви от всякъде!


Едуард Сноудън с нови разкрития за световния шпионаж

Едуард Сноудън, човекът, известен като „един срещу всички“, заяви, че журналистите не могат да надделеят над тайните служби в борбата за защита на личните данни с помощта на технологиите, но трябва да се борят чрез първите страници на вестниците.

Бившият шпионин на НСА заяви още, че агенциите разполагат с оръжия, които са по-опасни и от най-силните ядрени ракети. А именно — личните данни и информация за живота на всеки един гражданин.
Особено в САЩ.

„Не можете да очаквате никаква свобода на медиите, личен живот, лично пространство — вие не можете да защитите своите източници” заяви Сноудън, бивш служител в американската Агенция за национална сигурност — НСА.

Тази информация той е дал на журналистите от Sueddeutsche zeitung чрез видео връзка от Русия,където получи убежище, след като американското правителство издаде заповед за арест заради изтичане на класифицирана информация.

Той се опитвал многократно да предупреди официалните институции,че има нелегални програми за събиране на информация за американските граждани, но всички негови заявления са били пренебрегвани. Това свое откритие той споделя и с журналисти от Guardian и Washington Post, но отново не е чут.

На въпроса как журналистите могат да се предпазят от разузнавателните служби, Сноудън отговорил, че борбата за поверителност е повече политически, отколкото технически въпрос.

„Шифроването може да ви предпази от масов шпионаж, но не може да ви спаси, когато станете обект на наблюдение“, казал Едуард Сноудън.

„Става дума за война между все по-бедните новинарски редакции и богатите разузнавателни световни агенции, а на тяхна страна все по-често застават и частни компании.”

Американската телекомуникационна компания „AT & T“ събира телефонни данни още от 1986 г., а данните за мобилни телефони от 2008 година. Техните данни се продават на американското правителство с административни поръчки, които не изискват подпис на съдия.

Частните компании произвеждат и шпионски програми, с чиято помощ държави като Обединените арабски емирства пък могат да контролират своите граждани, които се борят за демокрация и човешки права.

Интервюто с Едуард Сноудън се е състояло в рамките на срещата на върха „Глобалната мрежа на редакторите“ в Мюнхен, на която са се събрали немски, австрийски, швейцарски, румънски и френски журналисти и медийни работници.

Именно пред тях Сноудън заявил, че светът вече не е сигурно място. И е може би прекалено късно да се говори, за каквато и да е и лична свобода.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!