Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС пред вътрешна атомна експлозия: спират фондовете на който не приема бежанци

ЕС е изправен пред бруталния си разпад, под формата на невиждана вътрешна експлозия, след като Италия обяви, че ще блокира бюджета, ако Източна Европа не започне да приема бежанци. Премиерът Матео Ренци предупреди, че Италия има 8 милиарда нетен "минус" към бюджета на общността и тези пари отиват основно за подпомагане на Източна Европа. "Сега тези хора ни четат морал, и ни поучават" - каза гневно Ренци и добави, че ако не започне приемането на част от пришълците, Италия е в правото си да наложи вето върху сметките на съюза.

Ако съюзът обвърже приемането на мигранти с еврофондовете, това ще доведе до излизане на Източна Европа от него. Единственото, което я държи вътре, са именно субсидиите. Без тях, самото членство губи смисъл, дори в много отношения е вредно.

Италия и Гърция са най-пострадалите от бежанци входни точки на ЕС. Но докато Гърция е бедна и зависима, и никой не я слуша, то Италия е основна икономика, и вкарва доста пари в бюджета.

Ренци очевидно иска да облекчи бежанския натиск върху страната си, като прехвърли мигрантите в други страни. Това е грешната политика, по-правилната е предложението на Орбан, пришълците да се извозят на остров или друга окупирана територия, извън ЕС, и да се държат там, докато могат да се върнат в страните си. Но Ренци гледа кратскосрочно - Италия е залята, а в ЕС няма никакви перспективи някой да организира операция срещу пришълците и да ги праща из острови. Затова той гледа бързото и временно решение - да ги разсели из съюза.

Силно съмнително е обаче заради еврофондовете Източна Европа да се нагърби с милиони безпризорни негри и араби. Това означава, че най-вероятно накрая целият ЕС ще колабира под разнородните интереси на страните-членки. Дали ще стане още през 2017 г., зависи от решимостта на Италия.

ГН, gudelnews.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!