Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Никола Филчев разкри стряскащи факти за Плевнелиев и отсече: Кънев, Атанас Атанасов, Иво Прокопиев, Христо Иванов са шайка вагабонти!

До 1990 г. Плевнелиев е щатен секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, т.е. пропагандира комунистическите идеи срещу заплащане.

Никола Филчев

Бившият главен прокурор Никола Филчев е известен с безкомпромисната си позиция. Професорът не се притеснява да говори от първо лице по най-важните въпроси в държавата. Ето как г-н Филчев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.- Политическото напрежение в страната се повишава преди изборите. Засилиха се атаките срещу правителството и премиера Борисов. Някой се опитва да клати лодката. Вашата оценка за ситуацията в страната?
- Благодаря Ви, че се интересувате и от моето мнение, което отдавна няма значение. Не мога да давам генерални оценки и присъди за правителства, президенти, премиери и т.н. Нито имам нужната информация, нито имам моралното право за това. Едно е ясно – президентът Плевнелиев си отива, слава Богу. А премиерът Борисов остава. И то за дълго, слава Богу.  
 
- Какво имате против г-н Плевнелиев?
- Нямам нищо против г-н Плевнелиев. Но напоследък той ни залива всеки ден с препоръки за нашия морал и хвалби за своите морални подвизи. Кой обаче ни учи на морал ? До 1990 г. господинът е щатен секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, т.е. пропагандира комунистическите идеи срещу заплащане. След промените, когато няма хляб в тази работа, той става гадател и продавач на късмети в родния си край. След това печели по „паркинзите” на Германия като крупен бизнесмен. И днес голям радетел за демокрация и евроатлантически ценности. Световен борец срещу комунизма и Русия. Пак срещу пари. Стига вече. Народът не е чак толкова прост.
 
- Много строго съдите г-н Плевнелиев. Защо?
- Не е само той. Такива има доста. Едно време градяха комунизма, а днес се борят срещу него. Все за пари.
 
- Партията на Иван Костов ДСБ злостно атакува премиера Борисов. Засипва го с обиди и клевети. Споделяте ли тези отрицателни оценки?
- Познавам министър-председателя Борисов от двайсетина години. През това време той израсна много като държавник и ръководител, който работи за добруването на народа. Но упражняването на властта винаги носи негативи. При нашата бедност и безперспективност хората естествено насочват неудовлетворението си към началника, който и да той. Но управлението на държавата не е лесна работа. Едно е да ругаеш в кръчмата или пред телевизора. А друго е да водиш държавния кораб през бурята, така че да оцелее. Ветровете и подводните течения са много. А държавникът трябва да мисли за всичко.

- Щом като познавате премиера отдавна, разкажете ни за него.
- За премиера Борисов няма да кажа нищо. Но за главния секретар на МВР Борисов, с когото съм работил пет години като главен прокурор, мога да кажа много хубави неща. Той обичаше да работи. Уважаваше закона. Беше непримирим в борбата срещу престъпността. И имаше успехи, които бяха високо оценени от международните институции.
 
- Излиза, че не споделяте атаките на костовистите Радан Кънев, Атанас Атанасов, Иво Прокопиев, Христо Иванов и други подобни?
-  Не възнамерявам да ги обсъждам. Те нямат никакво значение. Както отбелязват медиите, туй са една шайка вагабонти, които не заслужават внимание. 

- Не сте ли прекалено краен?

- Думите са ваши, на журналистите. Вземете Костов, той е на бунището на историята. След като организира разграбването на България чрез разбойническата приватизация, той се оттегли на заслужен отдих. Затова днес няма пари за заплати, пенсии, за здравеопазване, за образование и т.н. Защото той продаде държавно имущество за 30 милиарда долара на своите другари, а в хазната на държавата  постъпиха обратно 3 милиарда долара.

- Но генерал Атанас Атанасов е респектираща фигура в очите на някои хора?
- Аз не искам да го коментирам. Но неговите колеги от службата  са го кръстили в официални документи „миризливия Гном”. Нямам какво да добавя. Освен че  е получил образование „моторист на малък речен кораб” и е карал локомотив като втори машинист, той какво друго е направил. Занимавал се е само с интриги, подслушване, мръсни операции за лично обогатяване и за злепоставяне на различни хора. Силата на такива мушмороци е, че нямат морал. Всичко това многократно е посочвано в медиите, а също и в документи на МВР.
За да внеса малко свежа нотка в нашия разговор, ще ви кажа кажа един случай.  Преди години ме покани на вечеря директора на ФБР Луис Фрий в резиденцията на американския посланик в София Ричард Майлс. На срещата присъства и Атанасов. Държа се толкова подмазвачески, толкова недостойно,говори такива нелепости срещу Русия, че гостенинът се засрами и сконфузено смени темата. Да не влизам в подробности.

- Напоследък много се коментира нецензурното обръщение на Радан Кънев към премиера?
- Срамна работа. Това е добре обмислена провокация, с цел да се предизвика премиера да отговори по същия начин. И тогава се забравя провокацията на Кънев, а ще остане казаното от премиера. Защото наистина, кой е „мъжкарят” Кънев ? – Несретно адвокатче, което не е спечелило нито едно дело. С просташката си проява Кънев даде още едно доказателство за своята нетрадиционна сексуална ориентация. Зависим човек.

- Катастрофиралият бивш министър на правосъдието Христо Иванов много остро атакува главния прокурор Цацаров в медиите на скандалния бизнесмен Прокопиев?
- За червенобузото момче няма какво да се коментира. Всеки момент то може да влезе в затвора, както усилено пишат другите медии. А що се отнася до т.нар. министър Иванов, той също е едно сбъркано момче. Никой не му обръща внимание. От неговите стратегии, концепции, директиви и т.н. за съдебна реформа днес нищо не остана. Никой не си спомня за него. И за да привлече вниманието, той казва нещо срещу главния прокурор. Та дано го забележат и да го направят и него главен прокурор след време. Иначе се прехранва от помощи от някаква американска фондация.

- Прокуратурата успява ли в борбата срещу престъпността?
- Прокуратурата не предотвратява престъпността, а действа пост фактум, след като е извършено престъплението. МВР събира доказателствата, а прокуратурата само обвинява, въз основа на тези доказателства. Но не осъжда. Това е работа на независимия съд.
Главният прокурор Цацаров отлично ръководи прокуратурата. Не влага политически пристрастия и предубеденост в работата си. Ще посоча само едно доказателство от последните дни. – По повод на АЕЦ "Белене" прокуратурата повдигна обвинения на министри от двата полюса на политическия спектър. Без да се интересува кой е от управляващата партия и  кой е от бившата или бъдеща управляваща партия. За това се иска много кураж и мъжество. Прокурорът си създава си много лични неприятности в защита на обществения интерес, в защита на закона. Ето това прави главният прокурор Цацаров.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ, blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!