Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vice News: Русия показа нещо от "областта на фантастиката" във въоръжението

/КРОСС/ Сирийската кампания на Русия се превърна както в политически, така и във военен успех: Москва показа на целия свят, че скъпоструващата многогодишна програма за реформиране на Въоръжените сили носи плодове, съобщава американският телевизионен канал Vice News.

Операцията на ВКС в Сирия демонстрира руските постижения в сферата на новите оръжия и подготовката на военните. За шест месеца бе свален само един самолет, макар преди няколко години Западът да твърдеше, че Русия има "сериозни проблеми" с провеждането на бойни действия, се казва в статията. 

"Ако тогава бяха казали, че през 2016 година руснаците ще направят военна кампания в Сирия, - толкова далече от Русия и с обновени ВВС - ще провеждат въздушна операция в продължение на месеци, ще използват безпилотни самолети... Това биха го счели за научна фантастика", цитира Vice News думите на аналитика от американския Център за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

Русия започна програмата си по реформиране на армията след войната през 2008 г. с Грузия, посочва телевизията. Към 2020 година Москва е планирала да замени 70 процента от въоръжението си, военната и специалната техника. И тази «амбициозна цел не е празно самохвалство». Това беше "ключовият момент от външната политика на най-голямата държава на Земята», която изгуби могъществото си след разпада на СССР".

Сега Русия постигна съществени резултати в създаването на подготвени сили, а освен това, укрепи военно-въздушната си мощ и системата за противовъздушна отбрана. В Сирия Москва успя да демонстрира доколко надеждни са нейните бомбардировачи, защити сирийското въздушно пространство със своите ракетни системи С-400 и с изтребителите си. Руските войски са вече мобилни, а командването и управлението - по-ефективни, а това са най-важните промени в армията, се отбелязва в статията.

Между имиджа на Русия на световната арена и развитието на военния й арсенал има пряка връзка. Парадът на Победата миналата година е доказателство за това. Празнуването на 70-та годишнина от Победата показа, че Москва се позиционира като мощна държава, чийто интереси следва да се зачитат. Както съобщава Vice News, «военната модернизация» притежава "идеологическа и патриотична сила".

Вероятно бъдещите стъпки към реформирането на Въоръжените сили на Русия ще й струват много - пътят към реформите е «скъпоструващ и сложен». Но успехите в Сирия показаха колко много вече е успяла да постигне Русия от 2008 година, се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева (news-front.info) 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!