Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Самолетите на коалицията на САЩ нанесоха удар по жилищни сгради под Алепо – има жертви

ВВС на коалицията на САЩ нанесоха авиоудар в района на село Хасаджек в провинция Алепо, загинали са 6 мирни жители, съобщиха в руския Център по примирие в Сирия. От Москва заявиха, че очакват от САЩ реакция по случая.

По данни на руското военно министерство, в атаката са участвали самолети на ВВС Белгия. Брюксел отрича своята причастност към удара.

Удар по жилищни сгради

Според данните на руските военни, авиоударът е бил нанесен през нощта. В резултат са били унищожени две жилищни сгради, загинали са 6 души, а още 4 са получили тежки ранения.

От Центъра по примирие отбелязаха, че в района на бомбардировките не е имало руски или сирийски самолети. В района на авиоудара, обаче са забелязани изтребители на международната коалиция, възглавявана от САЩ.

» Средствата за контрол на въздушната обстановка, в указаното време в този район са фиксирали два F-16 ВВС на Кралство Белгия»,- се казва в документа, който е публикуван на сайта на руското военно министерство.

Министърът на отбраната на Белгия Стевен Вандепут, утвърждава, че белгийски изтребители не са участвали в ударите в Алепо, а данните на руското военно министерство нарече » дезинформация».

Руското външно министерство очаква реакция

От руското външнополитическо ведомство вече коментираха случилото се. Официалният представител на министерството Марич Захарова отбеляза, че Москва очаква реакция от САЩ.

» Очакваме заявления от Дъжавния департамент, жестоко осъждащи ударите по граждански обекти и убийствата на мирни жители. Мисля, че няма да е сложно, да се намерят снимки на загиналите, за да се пусне съответната кампания по CNN», — написа Захаровав страницата си в Facebook.

По-късно Захарова заяви пред журналисти, че ако световната общественост не осъди авиоударите по Хасаджек, Русия ще разглежда това като опит » за запазване на бандформированията на сирийска територия»

Депутат от Думата от КПРФ Леонид Калашников нарече действията на белгийските ВВС провокация, добавяйки че НАТО в Сирия играе ролята на интервент.

През последните месеци ситуацията в сирийския Алепо рязко се изостри: в града и в околностите се водят тежки боеве. Западът обвинява Москва и Дамаски в удари по граждански обекти и позициите на опозиционните групировки.

Сирия и Русия настояват, че нанасят ударите само по терористите и обвиняват САЩ в неспособност да повлияят на отрядите на » умерената опозиция».

Руските и сирийските военни преустановиха авиоударите в района на Алепо, за да се подготвят към » хуманитарната пауза», която ще действа до 20 октомври. / NewsFront – Bulgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!