Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова дрога избива ученици моментално

Синтетичните наркотици водят до внезапна смърт и е достатъчна само една доза от тях. За нарастващия проблем алармира началникът на сектор "Борба с наркотрафика" в Митница "Аерогара София" Стефан Бакалов, цитирана от "България днес".

"Тези нови синтетични наркотици, които се ползват в училищата, са измислени и произведени преди 3-4 месеца. Не са тествани дори и върху полски мишки. Те директно отиват на пазара и първо някое детенце ги използва. Зачестиха случаите, при които дечица изпадат в кома още при първото използване. Изправени сме пред сериозна заплаха децата да загиват още при първата употреба. Става дума за внезапна, моментална смърт", сподели специалистът, който вече 27 години работи по залавянето на наркодилъри и техните мулета.
По думите му плашещото е, че тийнейджърите имат пряк достъп до дрогата и нямат нужда от дилър на улицата.

"Могат спокойно да си го поръчат по интернет чрез криптиран браузър, който трудно се прихваща. Една такава смъртоносна доза струва от 20 до 80 лева. Тези нови наркотици имитират и наподобяват като свойства кокаин, хероин, марихуана, екстази. Дори самите рекламни трикове гласят, че са изчистена кока, да речем. Това е перфектна буря", обясни Бакалов и допълни, че проблемът е съвместен ангажимент на родители, учители, политици и служби.

Наред с тази т.нар. дизайнерска дрога през последните две години наркомафията пробва да внедри у нас и дрогата кхат.

"В Кения и Танзания я дъвчат и е като национален спорт. Опитаха някои престъпни организации да направят България заден двор за трафик на този вид дрога към Европа. Това обаче не стана. Ние бяхме нащрек. Около тон и половина задържахме на летище София в поредица акции", разказа експертът.

Наркотикът бил деклариран най-вече като къна, билков и зелен чай.

"Всичките им опити претърпяха крах. Така че този вид наркотрафик не успяха да го наложат да минава през България", разказа Бакалов.

novini.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!