Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Черна прогноза на „Стратфор": Балканите ще станат скоро арена на отношенията между Запада и Русия

Черна прогноза: според Американския институт за стратегически изследвания „Стратфор" Балканите ще бъдат още „една европейска арена“, която ще привлече вниманието на Русия и Запада в последното тримесечие на настоящата година, пише македонското издание „Маркукуле“, цитирано от Фокус. 

„След противоречивия референдум в Република Сръбска, който беше проведен против волята на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, напрежението между сърби и босняци се увеличи. Смята се, че този референдум ще наруши и досега крехките отношения между етническите групи в Босна и Херцеговина“, сочи прогнозата на авторитетната разузнавателна агенция „Стратфор“. 

Според института сблъсъкът ще бъде с малък интензитет, но подкрепата на Москва за сръбската позиция и възможността за избухване на етнически сблъсъци дават на Русия още една арена за посредничество в преговорите с европейците и американците. 

В същото време, както предвижда институтът, Европейският съюз вероятно ще позволи на страните от Балканите да запазят границите си затворени, което ще обезкуражи мигрантите в опитите им да достигнат до вътрешността на континента.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!