Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Николай Радулов: Никой не е длъжен да изпълнява безумните искания на мигрантите

Таня Джоева

- Проф. Радулов, напрежението около бежанците видимо расте в цялата страна - протести, шествия. Във Враждебна пък мигранти заплашваха с гладна стачка, защото в Гърция били подведени, че тук ще получат жилище, 500 евро на месец… Кой ги подвежда?
- Целият проблем е в профила на мигрантите. От бедни и бедстващи хора той се промени до агресивни младежи в добра физическа форма. Не може да идват в чужда страна и да изискват! Никой с нищо не им е длъжен. Можем да окажем помощ, но не можем да изпълняваме неоправдани и безумни искания. Те би трябвало да са наясно, че вече и в самата Гърция пенсиите не са 500 евро, макар че повечето от тях не знаят да четат и да пишат, нищо че ползват най-модерни телефони. Да разчитат тук да им се дава помощ, е нелепо. Аз се съмнявам обаче, че те са повярвали сто процента на това, което им е казано. Просто малко силово са ги поизтласкали, натоварили са ги и те сега искат легално да се върнат и да не ги преметнат някъде другаде.

- Виждате ли връзка между тези подлъгващи слухове и близо 160-те милиона, които Брюксел ни дава? За какво всъщност са тези пари?
- Връзка няма. Няма и изискване да се дават пари на ръка.
Условията, при които са отпуснати парите, са за укрепване капацитета за охрана на границата. Но не за самата ограда, а за създаване на филтрационни центрове. Филтрационните центрове и бежанските лагери са различни неща.

- Каква е разликата?
- В бежанския лагер са настанени хора, които вече са попълнили документите, знае се кои са и чакат да получат или право на убежище, или бежански статут. Филтрационните лагери са места, където специалисти работят с хората без документи и установяват самоличността им. Ние имаме много сериозния проблем да не знаем кой минава през страната ни. И не само ние, а целият Европейски съюз.
Шефът на германското разузнаване Ханс-Георг Маасен призна, че благодарение на миграционните потоци, в които по-голяма част от хората нямат документи за идентификация, Германия е инфилтрирана със служители на чужди специални служби. Той каза, че ще посочи за пример само Турция, която освен от гастарбайтерите, се е възползвала и от бежанските потоци. Маасен заяви, че под носа на германските служби, почти без да се крият, работят агенти на МИТ. Те издирват хората на Гюлен и симпатизантите му, тероризират ги, събират информация със секретни средства, което е престъпление не само по германските закони.
Така че в по-голямата си част парите, отпуснати от Европа, са за предпазване от това тези тълпи да се разхождат безконтролно из цяла Европа без да се знае кой кой е.

- Има ли България капацитета да си свърши работата в тези така наречени филтрационни центрове? Подготвени ли са нашите специални служби?
- Ако искам да бъда точен, трябва да кажа, че капацитетът до този момент не съществува. Сега се изгражда. Специалисти по филтрационна политика може и да е имало, но тези специалисти не са пълноценни, ако не знаят перфектно езика на хората, които минават. Очевидно е, че с владеенето на арабски език сме зле в специалните служби. Сега започнаха да се провеждат курсове. Вие се сещате, че перфектното разбиране дава възможност да се разбере кой какъв е действително или за какъв се представя. Преводачите от арабски казват, че като разменят пет приказки с един човек, веднага разбират от коя държава, даже провинция, идва.
Ако с отпуснатите от Европа пари сега се създава капацитета, приложението им е добро. Защото не виждам в следващите пет-десет години миграционният процес да изчезне или дори на намалее. Профилът на мигрантите коренно се промени. От бягащи от огнищата на конфликтите, започнаха все повече и повече да се появяват други мигранти. През 2014-а афганистанците бяха 18%, сега са 24-25%. Те идват от страна, където няма военни действия в момента. Отделят се и страшно много пари, които, разбира се, се крадат. Корупцията е на много високо ниво. Но някакви пари все пак отиват там, защото част от тях не могат да бъдат откраднати. Има мониторинг и те трябва да отидат за образование, за подобряване на качеството на живот. Тоест дошлите имат всички условия да се чувстват по-добре в Афганистан, отколкото в България. Но целта им не е България, целта е да стигнат до Западна Европа.

- Афганистан протака подписването на споразумение с България, което да ни позволи да връщаме им мигрантите, стигнали дотук. Какво трябва да направим при това положение?
- Говоря го вече три години: просто не трябва да ги пускаме! Лъжелиберални приказки са „как така ще затворим границата”. Никой от тези правозащитници, които са против затварянето, не пътува по този начин: да си вземе шапката и да мине няколко граници без никакъв документ.
Има правила за икономическа емиграция – в Европа, САЩ, Нова Зеландия. Свободното придвижване на хора не означава, че кой откъдето иска може да отиде там, където да се възползва от местните правила. В последните десет години специално за Либия и Сирия имаше квоти и благодарение на това лекари и други специалисти съвсем легално – с паспорти, самолети, кораби – отидоха и вече са се установили в тези държави.

- В духа на либералната традиция ли тълкувате въпроса на вътрешния министър Румяна Бъчварова към журналистите: А вие знаете ли откъде са дошли родителите ви?
- Мисля, че това е личният похват на министър Бъчварова. Каквото и да се случва – кражби, убийство, напрежение - тя се опитва да го обяснява спокойно, кротко. Това може и да работи в държави, където има сравнително добро качество на услугата „обществен ред и сигурност”. Но в държава като нашата, където тотално е срината системата за гражданска сигурност, това създава повече безредие. Хората решават, че ги заблуждават, независимо какви намерения има говорещият.

- Разбра се, че в общини с по-слаби демографски показатели ще настаняваме бежанците. Какви рискове крие тази политика?
- По профил и по поведение идващите не са различават от нашите братя роми. Много е възможно да се повтори това, което се случва в населените с роми места. Виждате, че в Харманли, в Хасково, без да бъдат провокирани по никакъв начин, мигранти предприеха чисто вандалски действия. Не зная какво целят с това, но няма да стимулират гостоприемство.
Границата ни, въпреки всичките приказки, позволява преминаване. Затова във филтрационните центрове, където те първо ще бъдат настанени, временно трябва да бъде ограничавано тяхното придвижване. Докато не се разбере кой кой е.

- Съществуват сериозни опасения, проф. Радулов, че страната ни се превръща в буферна зона. Броят на мигрантите видимо се увеличава. Откъде се пълним? През границата, от самолетите от Западна Европа?
- Оградата не е довършена. На места мрежата е разрязана или подкопана отдолу. Но охраняването на границата не може да започне и да завърши с оградата. Тя пречи в бегом да се премине от едната държава в другата. Оттам нататък всичко друго са мерки на специализирани организации като Гранична полиция, която би трябвало веднага с помощта на средствата, за които се дадоха милиони, да ги идентифицира къде са и да предпази страната от нахлуване.
Вие вече разбрахте, че закопаните датчици си остават закопани (б. р. – става дума за интегрираната система за наблюдение, част от която са сензори в земята, които задействат камерите). Без ток и без комуникация те не могат да работят от само себе си. Няколко хиляди са датчиците, които би трябвало да дават информация, да включват камери и аларми, за да действат по-нататък подвижните екипи. Явно обаче те не могат да работят - не са конструирани правилно, не е сметнато как ще се захранва цялото това стопанство. Това е тежест не само върху министър Бъчварова, но и върху министрите преди нея.  

- Мигрантите не искат да стоят тук, но няма как да преминат към Западна Европа. Държави като Сърбия и Унгария допълнително укрепиха границата си. Това не ни ли превръща все повече в санитарна зона?
- Другите държави няма да бездействат и да чакат през наша територия да минават хора, за които не се знае какви са. Даже се знае по-скоро, че са престъпници, след като са извършили трансгранично престъпление, минавайки нелегално няколко граници. С други думи, едва ли са кротки и мирни хора. Освен това са нахални, изискват,  искат убежище, смятат, че някой им е длъжен.
По всички новини даваха наскоро как един унгарски кмет охранява селището си, което е близо до границата. Видяхте ли каква е границата? Тя е телена, до нея обаче има път, направен с чакъл, подходящия наклон и канавка. Това, което ние не направихме. Около нашата граница на много малко места има път и щом завали пътят става несигурен, камионите се обръщат. Миналата година едно момче загина при такъв инцидент. Тоест и възможността за реакция е много ограничена при сегашното положение на нещата у нас.

- Това веднага поражда подозрения, че нашето бездействие работи в интерес на незаконния трафик на хора, от което се печелят милиони?
- Подозренията могат да бъдат най-различни. Факт е, че имаме скъпа ограда без видим ефект.  От разговорите с мигрантите се установява, че поне до България са дали по 20-30 000 евро на човек. Според мен тези бедни хора нямат толкова пари и никога не са имали. Задаваме си логичният въпрос откъде са се появили тези пари и кой е задал посоката на движение?

- Вие следите и развитието на проблемите в Германия. След няколко знакови поражение на местните избори – в Долна Померания, в Берлин - Ангела Меркел сякаш обърна политиката си на „добре дошли” и заяви „Германия ще остане Германия”. Тоест Западна Европа се затваря, връщат ни мигранти и България неминуемо се пълни с бежанци. Така ли е? 
- В Германия се пораждат сериозни противоречия. Госпожа Меркел е много упорита. Тя продължава да държи на това, че трябва да бъдат приемани бежанци. Със своя инат тя успя да настрои срещу себе си и отговорни служители на Европейския съюз. Сред мигрантите например има и много млади египтяни, които са останали без работа в своята страна и се опитват тихо мълком да се вмъкнат в Германия и да се възползват от социалните привилегии, които съществуват там. Госпожа Меркел е вбесила част от ръководителите на ЕС с идеята, че споразумението с Турция е модел, по който трябва да се работи и с Египет. Извинявайте, но споразумението с Турция първо не се изпълнява от турска страна, второ, се дават страшно много пари, за да може Турция да държи и а се грижи за миналите през нейните граница. Нещо, което тя прави отчасти. Ако по подобен начин действаме с Египет, означава, че ще наливаме пари в Египет при положение, че страната не контролира своите младежи. Вероятно и Египет утре ще иска да се присъедини към ЕС или ще иска безвизово пътуване в Европа. Това може да доведе до безкрайни усложения за всички европейски граждани.

- Но усложненията вече са факт. Напрежението е огромно в цяла Европа.
- Така е. И случващото се не само налива вода в мелницата на крайно десните. В Германия това започва да изглежда като фашизъм. С либерални мерки и с желание да покажеш колко обичаш ближния си се върви към фашизъм - за втори път от същото място и от същия център. Това е опасно. Много опасно.  

epicenter.bg

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!