Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев: Ислямистите са зло, каквото не е имало от 2000 години

Ислямистите са зло, каквото не е имало от 2000 години, казва в интервю за „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев. В края на юни и началото на юли той посещава Сирия. А на въпросът кое го е подтикнало, откровено отговаря - академично любопитство и известен авантюризъм. Според него за нас случващото се в Сирия вече е първостепенен политически проблем. Политологът искал да разбере на място и връзката между мигрантските потоци, положението в Сирия и България. 

„Първо трябва да говорим за няколко Сирии. Има територии на страната, където различните общности живеят мирно и тихо, функционират макар и тежко, заради войната и социално-икономическата система. Има и територии, на които се водят военни действия. Аз не съм бил там, тъй като нямаше как да си осигуря достъп, а се информирах само от телевизионния екран. Видях местата, където вече е минал ужасът на войната. Трябва да кажа, че ислямистите са по-лоши от всички от всички възможни други групи, които през последните 2000 години са минавали през този район на Близкия изток. По-голяма варварщина, по-брутално отношение към християнството не е имало по нито едно време в историята през последните 2000 години“, категоричен е Калоян Методиев. 

Изводът, до който достигнал е, че „ние не знаем или сме забравили за каква страна става въпрос, както и че прекалено много изоставаме като държава в отношението си с официалните власти там“. Според него „трябва да проявяваме повече интерес към държави, които са буквално през една държава от нас“. Калоян Методиев припомня, че отношенията ни със Сирия датират вече от 40-50 години. И има хиляди студенти, които са завършили в България – медицина, инженерни науки, стоматология.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!