Хората медитират от хилядолетия, но науката тепърва започва да разбира, за какво точно става въпрос

Нова книга разглежда какво казва науката за ефекта на Фалун Дафа върху здравето.

By Conan Milner, Epoch Times

Хората медитират от хилядолетия, но науката тепърва започва да разбира, за какво точно става въпрос. В епоха, където клиничните опити идентифицират ефективните начини за лечение, изследователи оценяват ефекта на древните медитативни упражнения, за да разберат: дали твърденията, че практиката подобрява здравето, имат основа.

Последователите на практиката могат да са горди от резултата. Йогата, например, която бе отхвърлена като „Ню Ейж“ небивалици преди малко повече от десетилетие, сега е препоръчвана от някои лекари като ефективно допълнение към основното лечение. Йогата показва добри резултати в няколко рандомизирани контролирани тестове, демонстрирайки забележително подобрение при безпокойство, депресия, стрес, болки, проблеми с кръвоносната система, автоимунни проблеми и бременност.

Нова книга „Практиката за съзнателност Фалун Гонг: Медитация за здраве, добър живот и отвъд“, разглежда, какво казва науката за оздравителната ефективност на тази традиционна китайска медитативна практика. Сравнено с йогата, науката, оценяваща Фалун Дафа (Фалун Гонг), е все още в своя зародиш. Но според автора и изследовател, д-р Маргарет Трей, до сега данните показват силен лечебен потенциал.

Книгата ѝ разглежда всички формални изследвания, направени върху Фалун Дафа и лековитите му свойства, като акцентира върху любопитен научен проект, върху който работи в момента.

Австралийската анкета

Крайъгълният камък в книгата на Трей е иновативно изследване, известно като "Австралийската анкета", което тя провежда и публикува в онлайн списанието на Американската консултантска асоциация „Вистас онлайн“. Анкетата е разработена като част от нейната докторска дисертация при университета в Южна Австралия. Тя сравнява подобрението на здравето и качеството на живот, според оценката на практикуващи Фалун Дафа, измервайки спрямо контролна група от непрактикуващи. Резултатите показват, че практикуването на Фалун Дафа има отчетлив позитивен ефект върху оценката за собственото здраве на човек.

Анкетата разкрива, че масово практикуващите Фалун Дафа отчитат по-добро здраве от непрактикуващите. Много повече практикуващи (76%) идентифицират тяхното здраве като отлично, сравнено с 19% от непрактикуващите. Повече практикуващи (83%) заявяват, че се чувстват спокойни и изпълнени с енергия в сравнение с непрактикуващите (44%). Повечето практикуващи (83%) заявяват, че физическите и емоционалните проблеми не засягат живота им, в сравнение с едва над 50% от непрактикуващите.

Анкетата на Трей е важна, тъй като е първата подобна, направена извън Китай и насочена специално към ефекта върху здравето и благосъстоянието.

„Когато става въпрос за анкетираните, мога да кажа, че участниците в моята анкета са доста разнообразни в сравнение с други такива проучвания, извършени извън Китай. Броят им е по-голям от броя на участниците в типична анкета и участниците идват от над 30 страни“, казва Трей в интервю за "Epoch Times".

Важно е да се отбележи, че Австралийската анкета започва с група практикуващи, които отчитат повече здравословни и медицински проблеми преди да започнат да практикуват, и въпреки това значително изпреварват непрактикуващите по всички показатели, отнасящи се за текущото им състояние. Много от тях страдали от два или повече проблема, които са преодолели след като започнали да практикуват.

„Това което показва моето проучване е, че хората, практикуващи Фалун Гонг, отчитат положително подобрение в здравословното си състояние след началото на практиката. Проучването все още не доказва, че именно практиката води до тяхното възстановяване. Това е следващата стъпка – друго проучване. Това се надявам да направя“, заявява Трей.

Фалун Дафа често е сравняван с йога и тай чи, тъй като всички тези практики включват бавни медитативни движения. Отличителната черта на Фалун Дафа е, че той също изисква от практикуващите да следват високи морални стандарти в ежедневието, стараейки се да се придържат към принципите Истинност, Доброта, Търпение. Освен че изпълняват упражненията, практикуващите Фалун Дафа също често четат основния текст на практиката „Джуан Фалун“, който дискутира теми като: важността да поставяш другите на първо място, важната роля на саморефлексията и самоосъзнаването, и кармичните последствия от лошото поведение.

Изследването на Трей открива, че повечето практикуващи Фалун Дафа оценяват аспекта на усъвършенстването на характера като по-важен от упражненията, когато става въпрос за разбиране на влиянието върху здравето.

Според основателя на практиката Ли Хонгджъ, през по-голямата част от историята, за Фалун Дафа знаят само няколко избрани, докато той се предава от учител на ученик. Ли Хонгджъ (който е наричан „Учител“ или „Майстор“ от практикуващите, според китайската традиция), преподава, че практиката е основно метод за достигане на просветление, подобно на даоизма и будизма.

Ли Хонгджъ представя Фалун Дафа пред широката публика през 1992 г., като обикаля Китай да изнася лекции и да учи упражненията. Той изнася 54 лекции до 1995 г. След като спира да преподава, практиката продължава да расте, като се предава от човек на човек. Книгата „Джуан Фалун“, базирана на тези лекции, става изключително популярна. На обществени места из цялата страна често се събират хиляди, за да изпълняват упражненията и да ги показват на новодошлите. До 1998 г. китайското правителство преброява 70 милиона китайци занимаващи се с практиката – от фермери до учени и високопоставени чиновници.

Китайската анкета

Бързо придобитата популярност и разказите за чудотворни оздравявания, свързани с Фалун Дафа, привличат вниманието на китайското правителство и медицинската общност, които изпращат учени да проучат въпроса. Те откриват картина много подобна на тази в Австралийската анкета.

През 1998 г., година преди Китайската комунистическа партия да започне бруталната си кампания за унищожаване на Фалун Дафа, в Пекин, Ухан и в провинциите Далиен и Гуандун са проведени анкети за здравословното състояние и качеството на живот на практикуващите, за да се установи защо толкова много хора започват да практикуват. Те откриват, че 98% от 31 хиляди анкетирани китайци, занимаващи с Фалун Дафа, са изпитали значителни подобрения в здравословното си състояние скоро след като започват практиката. Повече от 90% са страдали от различни болести преди да започнат да практикуват и 70% „напълно или почти напълно“ се възстановяват от болестите си.

Тези проучвания отчитат значително намаляване на разходите за здравеопазване за тези, които практикуват Фалун Дафа. Според китайското проучване, практикуващите спестяват 70 милиона юана (около 18,5 млн. лв.) в идентифицируеми разходи за здравеопазване. Един китайски служител казва пред „U.S. News and World Report“, че широкото разпространение на чигонг практиките(още известни като цигун, чигун), включително и Фалун Дафа, може да спести на страната годишно по 100 милиарда юана (26,4 млрд. лв.).

Подобно на Австралийската анкета, по-голямата част от участниците (95%) заявяват, че не използват никакви лекарства, а 92% допълват, че не харчат пари за здравеопазване и медицина. Малкото, които са заявили медицински разходи, ги отнасят към задължителни данъчни застрахователни премии.

Извисени сърца

Докато анкетата може да установи измеримите ефекти на Фалун Дафа, Трей понастоящем работи върху следващото си проучване с подробности, които според нея, надхвърлят това, което е познато за човешкото съзнание и тяло. Тя нарича проекта „Извисени сърца“.

„Извисени сърца“ е колекция от необичайни случаи – истории, идващи директно от животите на практикуващите Фалун Дафа. Тези истории акцентират буйните повратни точки в живота на практикуващите и предоставят пример за привидно свръхчовешка устойчивост.

„Например, една от анкетираните е била затворена в печално известния трудов лагер Масандзя“, споделя Трей. „Историята ѝ разкрива, как нейните убеждения и вяра във Фалун Дафа ѝ помагат да събере сили да преживее през тези ужасни моменти в един от най-печално известните трудови лагери, които "Управление 6-10" използва, за да задържат и изтезават практикуващи Фалун Дафа. Много хора биха страдали от посттравматичен стрес след такова ужасяващо преживяване – но не и практикуващите Фалун Дафа.“ Управление 6-10 е подобна на Гестапо, тайна агенция на комунистическата партия. Тя е създадена, за да направлява националното преследване на практиката.

Историята на Барбара

Една от забележителните истории, част от проекта „Извисени сърца“, се появява в предварителната си форма в настоящата книга. Тя принадлежи на Барбара Шафър.

Шафър е родена в Полша и емигрирала в Австралия. Над три десетилетие тя реставрира исторически сгради. През 2003 г., докато се протяга на едно скеле близо да тавана на Македонската православна църква в Мелбърн, Австралия, Шафър губи равновесие и пада от над 7 метра.

„Последното нещо, което чух, бе как главата ми се разби в бетона“, разказва Шафър на Трей в интервю.

Тъй като Шафър работи сама, тя лежи на пода на църквата часове, преди да получи медицинска помощ. Когато се буди в локва кръв, тя някак си изпълзява до телефон в църквата и вика линейка.

Падането е опустошително. Кости стърчат от ръцете ѝ. Черепът ѝ претърпява няколко фрактури, носът ѝ и синусите са разбити, коляното ѝ е изкривено в множество посоки, и горната ѝ челюст е счупена на три места. Хирурзите успяват да наместят всичките ѝ части обратно на местата им, но усложненията и постоянната мъчителна болка, която следва са кошмарни. Лекарите очакват нещата да станат по-зле. Представен ѝ е списък от четири страници с медицински проблеми, които може да очаква в бъдеще.

„Заради травмата паметта ми бързо се влоши“, разказва тя в интервю за „Epoch Times“. „Един ден отивах в града да видя лекар. Изведнъж се озовах на място, без да си спомням как съм попаднала там. След половин час, открих колата си. Ключовете бяха на таблото. Двигателят работеше и колата беше останала почти без гориво. Ситуацията ми беше доста сериозна.“

Шафър разказва, че чула за Фалун Дафа няколко години преди инцидента, но не обърнала внимание на практиката. „След инцидента имах много време, така че реших да опитам“, си спомня тя. „Когато започнах да практикувам Фалун Дафа, всичко се промени почти мигновено.“

Седем седмици след хирургическата намеса, и все още обвита в превръзки, Шафър опитва упражненията и открива, че чрез тях хроничната болка изчезва. Два дена по-късно тя започва да чете „Джуан Фалун“, въпреки, че страда от сериозно изкривено зрение след инцидента. Три дeнa след като започва да чете книгата, тя чувства мощен електрически заряд от пръстите нагоре към ръката. Това преживяване оправя зрението ѝ, изчезва постоянния шум в ушите ѝ, и спира изтичане на гръбначна течност от задната част на гърлото, което две операции не успяват да поправят.

Шафър се възстановява и от здравословни проблеми, от които страда преди инцидента: сериозни храносмилателни проблеми, мигрени, алергии, безпокойство и депресия.

„Знаех, че нещо чудотворно и необяснимо се случва“, спомня си тя.

„Страничните ефекти“ на доброто здраве

Поразителното преживяване на Шафър е едно сред много други, според проучването на Трей. Другите истории в проекта „Извисени сърца“ включват историите на човек, който страдал от синдром на Гилен-Баре и друг страдащ от вирусно възпаление на стените на сърдечния мускул. След като започват да практикуват Фалун Дафа и двамата се възстановяват от състоянията, които ги превръщали в инвалиди.

Според анкета в Китай, хиляди практикуващи, твърдят, че са възстановили здравословните си проблеми чрез практикуване на Фалун Дафа; последното изследване също стига до подобни заключения. Проучване, резюмето на което е включено в годишната среща на „Американското общество за клинична онкология“, отчита, че 97% от неизлечимо болните от рак пациенти съобщават за пълно възстановяване от синдромите след като практикуват Фалун Дафа. Средното време за възстановяване от синдромите е три и половина месеца след началото на практиката.

Въпреки всичко, Фалун Дафа не е пълна гаранция за добро здраве. Няколко от запитаните в Австралийската анкета не са почувствали подобрение в тяхното състояние, а един от запитаните, който се смята за практикуващ, съобщава за продължаваща силна хронична болка. Трей съобщава, че тези хора не четат и не правят упражненията често, тъй като според нея практикуващите, които правят тези неща всекидневно, всички съобщават за подобрения в здравословното им състояние.

Въпреки че първоначално надеждата за по-добро здраве привлича много хора към Фалун Дафа, дългогодишните практикуващи обикновено смятат доброто си здраве като приятен страничен продукт, отколкото цел в практиката.

„Веднъж хората започнат ли да практикуват Фалун Дафа и да изучават философията на практиката, те осъзнават, че при самоусъвършенстването не става въпрос за подсигуряване на по-добро здраве и качество на живот“, пише Трей. „Те осъзнават, че доброто здраве е само страничен продукт от истинското самоусъвършенстване.“

Според Шафър, Фалун Дафа основно е „шанс да станеш по-добър човек“.

„Веднъж започнеш ли да изучаваш практиката, започваш да разбираш причините за различните неща в живота, просветляваш се до различни неща. Животът става по-смислен и се чувстваш свободен и щастлив, защото по-добре контролираш живота си. То е различна култура от това, което сме свикнали.“

Колкото и добър да смята, че е Фалун Дафа, Шафър добавя, че не е за всеки. Да живееш по изискванията на практиката може да се окаже предизвикателно, и тези без силна воля и решителност, лесно могат да се откажат дори пред неоспорими доказателства.

Четири месеца след инцидента, лекарите са озадачени от възстановяването на Шафър и я питат, как го е постигнала. Тя им дава брошура на Фалун Дафа и им предлага да ги научи на упражненията, но те отказват. Тя подарява няколко копия на „Джуан Фалун“ на приятели и близки, но открива, че много малко от тях започват да практикуват.

„Предполагам, че това беше и моята реакция, когато чух за Фалун Дафа за първи път“, споделя Шафър. „Понякога казвам на хората, че е трябвало да падна на главата си, за да разбера, колко дълбока е практиката. Веднъж разбереш ли обаче, никога не се отказваш.“

theepochtimes.com

Превод: falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!