Лековитият мурсалски чай изчезва - Родопското чудо сменено от суперментета

Мурсалски чай
bg.wikipedia.org

Лековитият мурсалски чай изчезва

Двойниците на пазара масово нямат лековитите свойства, които им приписват, твърдят екоземеделци

Ментета на известния като родопско чудо мурсалски чай заливат цялата страна. Двойниците на природната виагра нямат нейните сили и дори се внасят от чужбина. Това разкри пред „Зодиак“ производителят с над 20-годишен опит в култивирането на изключителното растение Любен Ушев.

По думите му у нас чаят се тори и се полива, за да расте бързо – нещо, от което истинската култура няма никаква нужда. „Тайната на мурсалския чай идва от варовика в почвата. Той прави всичко. Затова няма нужда да се тори и да се полива, както правят надолу по полето. Ако това се прави, чаят няма мирис, няма ги и ценните елементи в него“, категоричен е производителят.

След като набързо пораства голямо и дълго, ментето се реже късо и получава етикет „Мурсалски чай“ и тръгва към пазара. Заради това Ушев дори го определя като суперменте.

„Там, където ги има камъчета варовик, се ражда истинското чудо на мурскалския чай. Защото вечер, като е напекло слънцето, до 24 ч. държи топло. А чаят обича именно топлината. Защо той расте в Пирин планина, на връх Али Ботуш, Мурсалица и тука в нашето село, в Триград, защото там е истинският 90-процентов варовик. От него идва аромата, боята, качеството. Всичко друго е суперменте“, разяснява Ушев.

Родопският чай от Триград и околията единствен съдържа ценните за здравето 20 микроелемента. С такъв състав не могат да се похвалят стръковете, расли и продавани в Пловдив, София, Варна, Бургас и пр.

„Когато стане едър и завали дъжд, чаят натежава и не може да се изправи. Маносва. Нашите тука обаче не го познават. Берат го, дробят го и го продават за мурсалски“, разяснява още Ушев и допълва, че такъв чай не струва, но хората се лъжат и го вземат.
„Ние всяка година изследваме чая, който произвеждаме. Изследва се земята за варовика, изследва се складът, където се съхранява чаят, и тогава ни разрешават да сложим етикет био и да го разпространяваме. Истината е, че на другите места няма никакъв контрол“, твърди екоземеделецът.

Културата, която и той отглежда, открай време се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярна е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.

Въпреки забраната за бране

Скубят го зелен

В мурсалския чай има 22 микроелемента, които представляват всичко необходимо за човешкия организъм. За да бъдат синтезирани в растението обаче, то трябва да е расло на връх Али Ботуш, в Мурсалица или в Триград. Затова тези места са обект на постоянни посегателства.

„Аз съм причината чаят да бъде забранен за бране от държавата, защото от години го берат зелен и го продават. Няма мирис, мирише на йод. Вадят го с корените дори в опита си да наберат повече и да спечелят от него“, недоволства Любен Ушев.
Въпреки ограничението, чудото се бере на поразия и не е ясно дали на същото място догодина ще изникне нов.

Фалшив мед разболява

Мед от мурсалски чай е още едно менте, което се пробутва на хората. „Прави се на принципа на боровия мед. Но какво правят тука нашите хора в Триград, в Ягодина, в Асеновград. Варят вода със захар и слагат мурсалски чай. Чакат да се сгъсти и след това го продават за мурсалски мед. Така се прави и мед от дива мента, от мащерка, от риган, от жълт кантарион“, твърди екоземеделецът Ушев, но е категоричен, че огромното количество захар в тези продукти разболява подлъганите да ги купят.

trud.bg 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!