Кризисният психолог Младен Владимиров за болестите на съвремието и как се лекуват

Младен Владимиров

Насилието стана ежедневие и в България, и по света – само мащабите са различни. Агресията между хората ескалира и става причина за атентати, преврати и въобще начин на живот. Това ли е новата реалност и новия начин на общуване между хората?

Алън Дълес, 5-ят директор на ЦРУ: „ще поддържаме и издигаме (тези), които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма... – с една дума, всяка безнравственост...

Темата коментира в предаването еМисия България кризисния психолог Младен Владимиров.

„Както казват китайците, живеем в много интересни времена. Има бум на панически атаки и страхова невроза. Това са млади хора, които започват да чувстват една несигурност, без да има ясна причина за нея. Защото времето, в което живеем в такова“, коментира Владимиров.

Той посочи, че това да приемем, че лошото съществува и кризите ги има, е една от стъпките да се справим със самите кризи. „При екстремни ситуации паниката дава доста по-големи жертви и поражения, отколкото самите ситуации – атентат, земетресение, катастрофи, наводнения и други. Паниката трябва да е нещо, което да управляваме в първия момент“, посъветва Младен Владимиров.

При кризисни ситуации, социалната подкрепа има свойството да помогне. Но когато близките, приятелите и роднините са част от проблема, е по-добре да се потърси външен човек. Това е и ролята на кризисните психолози.

„Още слагаме под един знаменател психолог, психиатър и психотерапевт. Но забелязвам, че има търсене на този тип услуга. Младите вече пътуват свободно и видяха, че това не е срамно. Психолозите влязоха в болници, в училища, във фирмите, в бюрото по труда. Успяхме да разчупим тази стигма“, смята кризисният психолог.

По повод все по-честите случаи на детска агресия, той обясни, че това се дължи на много фактори. „Децата растат е вдин вакуум, имаме абсолютен обществен разпад. Постарахме се през последните години семейството да не е институция, училището и полицията да не са авторитети, а родителите са забързани и задъхани“, обобщи Владимиров. В такива случаи децата започват да копират неуспешни модели, нямат зрялост да се справят с вътрешните си тревоги и са изключително напрегнати.

Проблемът се засилва и заради това, че в България няма адекватна превенция, няма и адекватна интервенция след като се случи инцидент с участието на деца. „Агресията, конфликтите и насилието са средства за регулация и са форма на комуникация“, коментира още Владимиров.

bitelevision.com 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!