Казарма за жени? А де!

Маргарита Петкова

По-уместно е военно обучение

в училище. Соц ли ви се струва?

Mинистър Ненчев явно съвсем сериозно е взел присърце повика на ВМРО за връщане на задължителната военна повинност. В това отношение общественото мнение съвсем традиционно тегли чертата и се групира от двете ѝ страни. Няма как да уточня дислокацията на силите, но общо взето,

съдейки от

мненията в

социалните

мрежи,

разположението

е фифти-фифти

От фалцетния ужас, че комунизмът се завръща, до строгото нравоучение, че не е мъж този, който не е ходил войник.

Не съм прекрачила демаркационната линия, имам си свое виждане. Ние армия нямаме. Освен малочислената професионална и платена. Тя границите ни от мигрантите не може да опази, да не дава Господ за военен конфликт. И в никакъв случай не подценявам професионалните качества на бойците и командирите от което и да е N-ско поделение с командир капитан Николов.

Така се говореше и пишеше официално едно време за армейските работи.

Поделението

задължително

беше N-ско и все

капитан Николов

му беше

командир

Военна тайна. Моите съученици и приятели ходеха за по две години в казармата, изпращаше ги родата къде с тъй наречените ялови сватби, къде с майчини сълзи и бащина гордост. Зер здраво и право е момчето, че едно време, ако не те вземат войник, никоя мома не ще те поще, нефелен си.

Още остарелици-отживелици - в казармата момчетата стават мъже. В смисъл - научават се на дисциплина, на ред, на спазване на йерархия, военните неща отделно. Разчитат на себе си, приобщават се към колектив, в който иначе не биха попаднали. Няма я полата на мама и попарата на баба. Гаджето, дето те е изпратило със сълзи и сополи плюс клетвите за вечна любов,

престава да

пише, защото

е срещнало друг

И това трябва да го преживееш и надживееш. По мъжки. Знам, че основен довод ще бъде туй, дето всичките тези неща се случват и на работното или безработното място, те са част от живота на всеки един от нас. Така е. Всяко нещо има две страни и когато за пореден път се завихрят спорове за и против задължителната военна служба, много е трудно да угодиш всекиму. Но какво правим, ако такъв закон бъде приет? Чудим се какво да правим, това!

Държавата трябва да подсигури условия за набора, който ще мине през портала на N-ското поделение, ако се намери годно по устав такова с годни по устав офицери и старшини, с годно по устав оборудване, с годни по устав обмундировки, снаряжение от а до я, годни по устав дажби и всичко това, което отдавна тъне в разруха или просто го е хванала липсата. Казармите ги разпродадоха като апетитни имоти. Не знам колко единици бойна техника са останали, имайки предвид трите танка и двата самолета. Калашникът е много яко оръжие и трудно ще го изкараш от употреба, ама в НАТО с калашник, не мой, ще скочат евроатлантиците, а М4 май е нанай.

Опитвам се на хумор да го докарам, обаче хуморът е черен. Особено след нездравия блясък в очите и девойките да служат заедно с мъжете. Не че министърът, който не зная къде, как, в какви войски и дали е отбивал военна служба, открива топлата вода. Жени войници не е български патент. Много момичета смятат, че да свържат живота си с офицерския пагон, е тяхно призвание. И имат право на професионална изява. Но всички? Пак се връщам към въпроса за помещенията, униформите, условията и манджата. Никак не е маловажно. Откъде държавен ресурс да се възстанови или издигне наново разрушеното? В двата смисъла. Имам претенция да съм по-напред с материала от г-н министъра. На принципа всичко ново е добре забравено старо.

Децата ни

хал хабер си

нямат от военна

подготовка

Те не знаят какво да правят при едно евентуално нападение с конвенционално оръжие, камо ли с нещо по-мащабно.

Повечето от тях са запознати със стрелково оръжие от холивудските филми, в които се стреля тъй, че ако съберем гилзите след епизода с яростна стрелба, ще се окаже, че поне два камиона с муниции са вървели неотстъпно след героя, та да презарежда и да шие на автоматична. И ми е странно при толкоз мъже законодатели как никой не се е сетил, че вместо да се скочи направо на казармата, може да се върне военно-техническото обучение в средните училища.
Соц ли ви се струва? Не бих казала. Научаваш се от разпознаването на военните чинове до разглобяване и сглобяване на автомат (още покривам норматива за тези 7 движения) плюс неговите тактико-технически данни. И с една бройка оръжие обучаваш випуска, паралелка след паралелка и от чин на чин. Хайде да са три или пет броя. Без муниции, само с амуниции. Щото и ремъкът, и щикът, и паласката трябва да се познават кое за какво е. И да не се бъркат двата термина, ей тъй за обща култура. Моля се никога да не се наложи да се прилагат на практика тези знания.
Не искам децата ни, мъжете и бащите ни да хванат пушките, но
още по-малко искам
да бъдат превърнати
в пушечно месо
Основното, което всеки човек е длъжен да разбира и да прилага, е как се действа в кризисни ситуации. Вика му се защита на населението. При бедствия и аварии. При катастрофи по пътищата. При терористични актове, пу-пу, да не чуе дяволът! Нали все пак една превръзка с турникет трябва да можеш да направиш. Това също е в обхвата на военното обучение. И за момчета, и за момичета. Не на принципа - искаш ли мир, готви се за война, а на принципа, че трябва да имаш реално понятие как да се притечеш на помощ и как да опазиш себе си и околните. Елементарно, г-н министър. Без да се подхилкват зад гърба ви относно командата “Лежешком пълни!”
Хората не се раждат войници, войната не е с лице на жена, заигравам се със заглавия, но истината е, че нито инфантилни женчовци, нито нахакани мъжкарани са бъдещето, към което все пак продължаваме да гледаме и с надежда. В тоя смисъл командата по отношение на предлагания закон би трябвало да бъде “Свободно, поправи се!”, за да можем да предадем знамето “чисто и неопетнено”. По устав.

24chasa.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!