Ген. Леонид Ивашов: По всичко личи, че НАТО се готви за ядрен конфликт с Русия без никакво обявяване на война - Американската федерална резервна система трябва да бъде за нас обект №1. Защото те са главните поръчители на бъдещата война

Новините за струпване на „противникови“ войски близо до руските граници вече са почти толкова чести, колкото прогнозите за времето. Само за няколко години броят на военни от НАТО в Източна Европа е нараснал 13 пъти, а на бойни самолети – 8! Да не говорим за военните учения, които непрекъснато се провеждат там. Възниква въпросът: а нима възнамеряват да ни обявят война? На този и други въпроси отговаря президентът на Центъра за геополитически анализи генерал-полковник Леонид Ивашов.

– Леонид Григориевич, как да разбираме това, което се случва с НАТО и Русия?

– Ако анализираме данните за съотношението на силите между Русия и НАТО на запад, темповете, с които расте военната активност до нашите граници, мащабите на „попълване“ на военната техника, ако се оцени градусът на демонизиране на Русия, може да се каже, че става дума за подготовка за реална война. Защото такива мероприятия обикновено се провеждат в навечерието на войни.

– А каква е целта на такава война?

Американците днес правят всичко, за да предизвикат сблъсък между Европа и Турция, от една страна, и Русия, от друга, и да се отприщи голям военен конфликт. За САЩ е стратегически важно да спрат възраждането на Русия. Защото пред очите им Русия не просто се превръща в самостоятелна държава, но и става световен геополитически играч. Бих казал дори, един от геополитическите центрове на света. Превръща се в „носеща конструкция“ на новия световен ред.

Американците губят огромни пространства, където Русия и Китай вече са основните играчи. А ние помним как в началото на 90-те Бжежински казваше, че за победителя в Студената война наградата ще бъде Евразия. А сега на САЩ този приз им го измъкват изпод носа. На американците това не им харесва.

Не им харесва и това, че започнахме да се завръщаме в Арктика. Този район също започна да им се изплъзва. Затова и американците се засуетиха. Целта е една – да спрат Русия.

– НАТО започна активно да усвоява даже военните бази на страните от бившия Варшавски договор…

– Да, те бяха изоставени, „замразени“ – всичките тези военни градчета, летища. А ето че сега вече ги използват с целия им капацитет. Особено активно – в балтийските държави. Там бяха разконсервирани три изключително мощни съветски летища. А днес те са модернизирани и поемат военни дежурства, като войските на няколко натовски държави се сменят една след друга. Виждаме как НАТО използва и нашите бивши военноморски бази в Прибалтика.

А в Румъния, в Девеселу, натовците разконсервираха една от най-крупните бази на военновъздушните сили от съветско време и поставиха там на бойни позиции американски бази за ПРО.

В Полша също в бивша военна база от съветско време е разгърнат датско-германо-полски корпус с щабквартира в Шчечин. Плюс пристанищните съоръжения. Впрочем в тази посока Полша е най-активна.

– И как НАТО обяснява всичко това?

– Води се активна пропаганда, че Русия едва ли не възнамерява да погълне и Полша, и страните от Балтика. А това вече е велика глупост! За да водиш успешно настъпление, е нужно да имаш поне трикратно превъзходство на силите. А ние какво виждаме? По всички основни позиции, даже по тактическо ядрено оръжие днес групировката на НАТО в Европа ни изпреварва все повече и повече. Така че кой кого се кани да напада?

– Но ние като че ли превъзхождахме НАТО по тактическо ядрено оръжие…

– Не, по-скоро имахме равни количества ядрено оръжие. Сега НАТО ни изпреварва с няколко хиляди бойни глави. Тази тема е закрита, но ние поназнайваме нещичко… Знаем, че през 2015 година американците започнаха, първо, да сменят ядрените си боеприпаси с нови. И второ, започнаха да обучават пилоти, включително прибалтийски, да използват ядрено оръжие. Това е нова качествена крачка…

– За какво е признак това, че те разполагат по-близо до „руския фронт“ ядрено оръжие?

– Признак е за това, че те се готвят не просто за военен, а за ядрен конфликт. И тук основните играчи, разбира се, не са европейците. Главният играч са американците. Освен да спрат Русия, те имат и втора задача – да не позволят на Европа да излезе извън контрола на САЩ.

В някои области на икономиката, а и в политиката европейците се опитваха да провеждат самостоятелна линия, не желаят да подписват колониалното Трансатлантическо споразумение. А във военната област цари пълен американски контрол. Даже главнокомандващият на силите на НАТО в Европа е американец. Така чрез военно послушание САЩ контролира и политиката, и бизнеса в Европа.

– При какви обстоятелства цялата тази машина НАТО би нападнала Русия? Какво – ще тръгнат срещу нас като Хитлер, без обявяване на война? Или ще чакат повод?

– Никакво обявяване на война няма да има. А повод ще намерят. САЩ планират да предизвикат някакъв инцидент. И явно вече „моделират“ такава провокация. Ту натовски самолети или кораби се приближават до нашите граници, ту турците свалят наш самолет…

Впрочем погледнете какви са пълномощията на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В случай на „внезапно нападение“ не се събират никакви съвети, той сам издава заповеди за „отвръщане на агресията“. А те могат да измислят всякаква „агресия“. Това вече го заявяват публично, снимат филми с такива сюжети.

Дежурните сили за бързо реагиране винаги са готови да изпълнят заповедта на този главнокомандващ – те са достатъчно мощни, в бойна готовност са, 12 батальона на НАТО са базирани до нашите граници. Те ще се включат бързо, конфликтът ще се разрасне…

Когато неотдавна Русия проведе учения на северозапад, във въздуха едновременно излетяха 90 самолета на НАТО. САЩ отработват прехвърляне на резервите от своята Европа в зоната на Балтика.

– Означава ли това, че вече се задава престрелка?

– Да, задава се. Това е отработване на струпване на сили на САЩ в театъра на военните действия в Източна Европа. Дори е твърде възможно американците да не нанесат своя „глобален удар“ сами, а да създадат инцидент, който да прерасне във въоръжен конфликт. И тогава през сълзи на очи да заубеждават света, че не искат да воюват, но са длъжни да защитят съюзниците си по НАТО. За тях е важно войната да се води не на територията на Щатите, а в Европа. Нека не забравяме, че Европа е не само техен съюзник, но и конкурент в икономиката. САЩ се нуждае от слаба Европа. И най-добрият начин да го направи е да предизвика конфликт с Русия в Европа.

– Как трябва да реагира Русия на всичко това?

– Трябва да изследва, да прецени възможността за бъдещ конфликт, да създаде модел на неговото развитие.

– Но от думите ви излиза, че времето е малко…

– Трябва да се действа по-бързо. Но без паника, без суетене. Планомерно да правим обратното на това, което правехме през последните 25 години. Ние се разоръжихме. А сега сме принудени да мобилизираме мускулите и ума си.

При това трябва преди всичко да мобилизираме всичките си сили на бреговете на САЩ. Нашите самолети и поводници там патрулират. Но това е малко. Необходимо е да се договорим със страните от Латинска Америка за наши бази там.

– Кои страни там биха ни позволили да държим на тяхна територия военни бази?

– Куба. Венецуела. Никарагуа.

– Нещата изглеждат очевидни. Може би отдавна е трябвало да направим това, за което говорите? Или се страхуваме?

– Трудно ми е да кажа. Имайте предвид, крупният бизнес оказва голямо влияние върху нашата политика и сигурността ни. Американците знаят това и правят необходимото в своя полза.

– Как оценявате военния потенциал на групировката на НАТО в Европа и противостоящите й сили от РФ?

– Отстъпваме им 5–6 пъти. По брой на личния състав – 3 пъти. По количество танкове и бронемашини – около 2,5 пъти. По бойна авиация сме много назад. По военноморски флат – също. Така че силно ни превъзхождат.

– Но ако се наложи, бихме ли могли да използваме и стратегическо ядрено оръжие?

– В никакъв случай!

– Защо?

– Какво ще ни даде това? Взаимно унищожение. Не бива да го допускаме.

– Излиза, че се оставяме да ни бият, а не използваме главния си меч. Така ли?

– Ние имаме достатъчно тактическо ядрено оръжие. Сердюков* не успя да се добере до него…

– Путин каза наскоро, че всички военни обекти, които сега са в центъра на вниманието на НАТО, фактически са наши военни цели.

– Да, това са наши цели. Но ще го кажа по друг начин: ударът ни не бива да е насочен към военните, а към центровете на НАТО и банкерите. Американската федерална резервна система трябва да бъде за нас обект №1. Защото те са главните поръчители на бъдещата война.

– Вие казахте наскоро, че Русия никога повече няма да освобождава Европа. Правилно ли ви цитирам?

– Правилно. Не ни е необходимо и да завоюваме например балтийските държави или Полша. Дори сами да ни се молят да станат наши съюзници или не дай боже да влязат в състава на Руската федерация. Не са ни нужни. Това е друга цивилизация, тя ще ни разруши отвътре.

– А дали някога ще се помирим с англосаксонците начело с Америка?

– Класикът на руската геополитика Алексей Ефимович Вандам през 1912 г. произнесе знаменити думи: „По-лошо от война с англосаксонците може да бъде само приятелството с тях“. Това трябва да го помним винаги. Да се държим с тях на равна нога, да търгуваме – да. Но в никакъв случай не бива да им се доверяваме по отношение на сигурността. Единствено равновесието на силите е нашата гаранция срещу бъдеща война.

––

*Анатолий Сердюков, бивш министър на отбраната на РФ, уволнен от президента Владимир Путин заради корупция и подведен под съдебна отговорност за небрежно изпълнение на служебните задължения, причинило щети за 56 млн. рубли.

Превод от руски: Елена Дюлгерова

Източник: glasove.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!