Bild се заяде с нашите ловци на бежанци - приличали на руски "зелени човечета" - Те: Защитаваме се срещу нашествениците, които Германия покани

На пръв поглед българските ловци на бежанци изглеждат точно като руските "зелени човечета", които преди две години нахлуха в Крим, коментира германското издание Bild, цитирано от "Фокус". Те са облечени в камуфлажни дрехи, обути са в кубинки и носят маски, когато "патрулират" в планината Странджа на българо-турската граница.

"Защитаваме се срещу нашествениците, които Германия покани", обяснява Юри, един от мъжете, които участват доброволно в това, което те наричат охрана на националната граница.

България има 260-километрова граница с Турция, но тъй като само част от нея е снабдена с ограда, трафикантите и бежанците може да проникнат в страната сравнително лесно.

Но не само десни екстремисти се опитват да импровизират охрана - правозащитни организации говорят за стотици, които редовно "ходят на лов" за бежанци.

Някои от тях идват след работа, а други - в почивните дни. "За нас това е спорт в планината и в същото време защитаваме нашата родина, защитаваме и нашите семейства", разказва мъж на име Иван, който признава, че ножът му винаги му е под ръка.

"Ловците" работят ръка за ръка с българската гранична полиция, а когато се срещат в планината, служителите поздравяват приятелски мъжете с маски и ги разпитват дали са забелязали нещо нередно. "Полицията е на наша страна, за това обаче не може да се говори", признава - друг мъж от маскираната компания.

Колко брутална може да стане ситуацията, когато бъде заловен бежанец, може да се види в многобройните клипове, разпространени в интернет пространството. Но агресивните методи за саморазправа са приветствани не само от част от населението, но са толерирани и от политиците.

blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!