Ердоган: Турция се нуждае от международна помощ - Лавров: Турция е създала голяма мрежа за снабдяване на Ислямска държава - Боец от „Ислямска Държава“: Турция ни подкрепя много

Боец от „Ислямска Държава“: Турция ни подкрепя много

Ердоган

Турция ще действа самостоятелно, за да се справи с атаките срещу град Килис близо до сирийската граница, ако не получи помощ отвън, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган във вторник - знак за нарастващото чувство на безпокойство у Анкара заради ракетния обстрел от страна на „Ислямска държава“, предаде Reuters, цитирана от "Фокус".

„Ние ще победим „Ислямска държава“. Ние ще решим този въпрос сами, ако не получим помощ за предотвратяването на ракетните удари срещу Килис“, заяви Реджеп Тайип Ердоган на среща в Истанбул.

„Ние почукахме на всички врати в опит за създаване на безопасна зона по южната ни граница. Но никой не иска да предприеме тази стъпка. Ако светът не успее да се споразумее за решителни действия срещу терористичните организации, то той вече няма да бъде сигурно място“, каза президентът. /blitz.bg/

Лавров: Турция е създала голяма мрежа за снабдяване на Ислямска държава

Има много фактори за наличието на твърде развита мрежа, създадена от турската страна за снабдяването на терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние говорим затова отдавна, защото е напълно очевиден главният канал за снабдяване на екстремистите, на онези, които заемат непримирима позиция, дори ако формално не се отнасят към терористичните групировки. Там има един участък от границата малко повече от 90 километра (дълъг – ред), който от сирийска страна се контролира от ИД. А от другата страна съответно се контролира от Турция.

 В съседство са два анклава на кюрдите. Турция периодично заявява, че ако кюрдите започнат да изтикват ИД от този участък по границата, тя няма да допусне съединяването на двата кюрдски анклава, защото това е неприемливо“, поясни министърът след срещата във Виена на Международната група за подкрепа в Сирия.

“Има много факти, които показват за наличието на твърде сериозна, голяма мрежа, създадена от турската страна, за продължаване и маскиране на снабдяването. В Съвета за сигурност на ООН ние разпространихме преди известно време неофициален документ, в който събрахме факти от открити източници, потвърждаващи тази неприемлива дейност”, изтъкна още Сергей Лавров. /БГНЕС

Боец от „Ислямска Държава“: Турция ни подкрепя много

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!